Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kmec odmieta slová opozície o ohrození financií z plánu obnovy

Na snímke podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec. Foto: TASR Pavel Neubauer

"To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. "To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii. Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň.

"Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni. Snažíme sa odpolitizovať túto debatu. Nám by malo ísť spoločne o tých 6,4 miliardy," vyhlásil Kmec. Upozornil, že predmetom konzultácií sú často veci, ktoré zdedila súčasná vláda po svojich predchodcoch.

Samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je podľa Kmeca problém. Tvrdí, že sa riešia detaily, napríklad ako sa prerozdeľujú spisy. Je presvedčený, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou sa 15 položených otvorených otázok podarí vyriešiť.

K štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy vysvetlil, že hodnotenie je pozastavené vzhľadom na potrebu dotiahnuť legislatívne kroky v súvislosti s prijímaním zákona o 13. dôchodkoch. Legislatíva sa má prijať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. "Len čo bude zákon prijatý s doplnením udržateľnosti dôchodkového systému, komisia opätovne spustí hodnotenie," uviedol. "Všetky ostatné otvorené otázky súvisiace so štvrtou žiadosťou o platbu sú splnené," deklaroval.