Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Kmec o ministrovi obrany: Jeho pôsobenie je priemerné

Na archívnej snímke Peter Kmec. Foto: TASR - Michal Svítok

Prvé dva roky v úrade sa Naď podľa poslanca venoval skôr minulosti a vybavovaniu si účtov s politickými oponentmi namiesto koncepčnej a dlhodobej odbornej práce.

Bratislava 29. marca (TASR) - Doteraz realizované modernizačné projekty pod vedením ministra Jaroslava Naďa (OĽANO) sú iba pokračovaním rozvoja ozbrojených síl rozpracovaného predchádzajúcimi vládami. V hodnotení pre TASR to uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Kmec pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD. Poukázal najmä na obstarávania 3D radarov a bojových obrnených vozidiel 8x8, ktoré podľa neho mohli byť realizované skôr, keby neboli zo strany súčasného vedenia spolitizované.

"Nakoniec boli totiž vybraní tí istí dodávatelia, akurát sme v prípade radarov zbytočne stratili rok a v prípade bojového vozidla pechoty dva roky, dokonca s výrazným zvýšením ceny. Z ďalších modernizačných programov možno spomenúť nákup húfnic Zuzana 2 a protiraketových systémov Spike, ktoré boli taktiež realizované za predchádzajúcej vlády, ale súčasná vláda si ich opäť prisvojila za veľkej mediálnej slávy," tvrdí Kmec.

Minister sa svojím výkonom podľa poslanca nevymyká z charakteru práce tejto vlády. "Jeho pôsobenie je priemerné, konfliktné a zbytočne spolitizované," zhodnotil Kmec. Prvé dva roky v úrade sa podľa neho venoval skôr minulosti a vybavovaniu si účtov s politickými oponentmi namiesto koncepčnej a dlhodobej odbornej práce. Poslanec upozornil najmä na potrebu vypracovania aktuálnych strategických dokumentov na rozvoj obrany s výhľadom do rokov 2030 - 2035, aby sa dosiahla politická zhoda na dlhodobom smerovaní Ozbrojených síl SR.

Naď podľa Kmeca koná v rozpore s tým, čo hlásil ako opozičný politik. "Príkladom sú netransparentné priame zadania na opravu ruských vrtuľníkov MI-17 v Leteckých opravovniach Trenčín alebo pripravovaný nákup 41 sanitiek z firmy Konštrukta Defence," uviedol.

Poslanec tiež kritizuje, že vláda ani po mesiaci od ruskej invázie na Ukrajinu nie je pripravená zvládať jej dôsledky, najmä humanitárnu krízu. "Minister Naď navyše verejne ohlasuje vojenskú pomoc Ukrajine (poskytnutie MIG-29 alebo S-300), ktorú v súčasnosti nevie realizovať a ide o prázdne politické gestá," uzavrel.