Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kňaz: Pán sa zjavil i pohanským národom, chcel ukázať lásku všetkým

Na archívnej snímke Martin Kramara. Foto: TASR - Jakub Kotian

Generálny vikár Žilinskej diecézy Martin Kramara pripomenul, že na dvere sa niekedy píše namiesto G aj písmeno C, teda Christus Mansionem Benedicat, čo znamená Kristus nech požehná náš dom.

Bratislava 6. januára (TASR) - Sviatok Zjavenia Pána, ľudovo nazývaný aj Traja králi, sa v kresťanskej cirkvi slávi 6. januára. V tento deň sa Pán zjavil aj pohanským národom. Neprišiel len pre Židov a nejaké úzke spoločenstvo, ale chcel ukázať svoju lásku, dobrotu a nádej všetkým národom. Pre TASR to pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána uviedol generálny vikár Žilinskej diecézy Martin Kramara.

Počas tohto dňa je tradičným posvätenie domov. Kňazi v hornej časti dverí kriedou napíšu aktuálny rok a spojenie písmen G, M, B, čo charakterizuje skratky mien troch kráľov - Gašpar, Melichar a Baltazár. "Keď otváram dvere, aby som otvoril svoje srdce nielen tým, ktorí sú mi najbližší, ale aj cudzím. Aby som sa im dokázal priblížiť, dokázal im hovoriť o Bohu a o narodení Pána. Toto zdôrazňuje sviatok Zjavenia Pána, teda Traja králi," povedal Kramara.

Pripomenul, že na dvere sa niekedy píše namiesto G aj písmeno C, teda Christus Mansionem Benedicat, čo znamená Kristus nech požehná náš dom. "Keď má niekto aj sväteničku, tak môže namočiť dva prsty a prežehnať sa. A takto vystúpiť do nového dňa s požehnaním," dodal.