Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Koalícia deklaruje dôležitosť reforiem,opozícia kritizuje postup vlády

Na archívnej snímke predseda poslaneckého klubu a poslanec NRSR za OĽaNO Michal Šipoš. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predseda poslaneckého klubu OĽANO v Národnej rade (NR) SR Michal Šipoš potvrdil, že prioritou bude pracovať na presadzovaní reforiem.

Bratislava 9. januára (TASR) – Koaličné strany zvýrazňujú dôležitosť presadzovať v novom roku reformy a rozbehnuté projekty, opozícia kritizuje spôsob, akým sa reformné plány vytvárajú a prijímajú. Predstavitelia siedmich parlamentných strán o tom hovorili v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO v Národnej rade (NR) SR Michal Šipoš potvrdil, že prioritou bude pracovať na presadzovaní reforiem. "Rovnako budeme dennodenne pracovať na tom, aby sme presvedčili aj prezidentku, aj verejnosť, že Eduard Heger (OĽANO) je ako premiér človek na správnom mieste a kabinet pod jeho vedením funguje dobre," uviedol.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS v NR SR Anna Zemanová upozornila, že ochotu presadiť reformy by nemali limitovať záujmy v súvislosti s konaním sa jesenných komunálnych a krajských volieb.

Člen predsedníctva hnutia Sme rodina a poslanec parlamentu Igor Kašper uistil, že hnutie Sme rodina podporí reformy, ktoré budú odrážať reálne potreby a očakávania ľudí v regiónoch. Zopakoval v tejto súvislosti výhrady hnutia k zneniu súdnej mapy. "Verím, že náš projekt výstavby nájomných bytov bude mať v parlamente podporu," dodal Kašper.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková uistila o podpore rozumných reforiem, tiež však kritizovala reformu súdnictva. "Reforma súdov by hlavne nemal byť o budovách, ale o prístupe k spravodlivosti a efektívnosti rozhodovania súdov," zdôraznila.

Predstavitelia opozície kritizovali vládu za postup a komunikáciu voči verejnosti. Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba, podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš i podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč zdôraznili nezvládnutie pandémie a sanáciu jej dôsledkov, rovnako spochybnili i prípravu, obsah a prijímanie reforiem. "Sme svedkami likvidácie právneho štátu, totálnej likvidácie sociálneho štátu a porušovania ľudských práv," uviedol v tejto súvislosti Takáč.