Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Koalícia rokuje o vládnej novele, Ňarjaš hovorí o pozmeňujúcom návrhu

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Počas rokovania pléna o návrhu diskutovala aj koaličná rada. Debaty pokračujú. Partneri sa majú snažiť o získanie podpory hnutia Sme rodina.

Bratislava 24. júla (TASR) - V Národnej rade (NR) SR sa naďalej rokuje o vládnej novele, ktorá predpokladá využívanie COVID preukazov pri pandemických opatreniach. Naďalej rokuje aj koalícia. Poslanec Erik Ňarjaš (OĽANO) hovorí o pozmeňujúcom návrhu. Chce bližšie špecifikovať prevádzky, kam by mali prístup nezaočkovaní ľudia bez testu na ochorenie COVID-19 aj v prípade zhoršenia pandemickej situácie - napríklad lekárne či potraviny.

"Chápem obidve strany, návrh zákona nie úplne jasne hovorí, ktoré prevádzky budú alebo nebudú otvorené," povedal Ňarjaš s tým, že pozmeňujúci návrh má špecifikovať tie prevádzky, na ktoré by sa prípadné obmedzenie na základe COVID preukazov nevzťahovalo. Napríklad obchody s potravinami, lekárne, drogérie, očné optiky či výdajne na diaľku zakúpených tovarov, advokáti a podobne. "Zoznam je z predošlej vyhlášky, keď bola najväčšia pandémia," poznamenal s tým, že by to mohlo presvedčiť aj váhajúcich poslancov.

Počas rokovania pléna o návrhu diskutovala aj koaličná rada. Debaty pokračujú. Partneri sa majú snažiť o získanie podpory hnutia Sme rodina. Jeho predseda a šéf parlamentu Boris Kollár totiž avizoval, že za novelu nebudú hlasovať. Viacerí koaliční poslanci očakávajú tesné hlasovanie.

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia prerokúva parlament v skrátenom legislatívnom konaní.