Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koalícia: V SNP ukázali Slováci svoju odvahu postaviť sa extrémizmu

Na snímke zľava líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, líder hnutia OľaNo Igor Matovič a predseda strany SaS Richar Sulík počas brífingu pred podpisom Koaličnej zmluvy na Bratislavskom hrade v Bratislave 2. apríla 2020, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana Za ľudí pripomenula, že vďaka odvážnym Slovákom a Slovenkám sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti, ktoré porazili nacizmus.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) je významným historickým míľnikom, v ktorom Slováci ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémistickej ideológii. Vďaka tomu sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti. Pri príležitosti 77. výročia vypuknutia Povstania to skonštatovali predstavitelia koaličných strán. Pripomenuli, že na odkaz Povstania a jeho účastníkov nesmieme zabudnúť.

"Slovenské národné povstanie je pre nás silným mementom túžby postaviť sa zlu a totalite. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si tých, ktorí neváhali zomrieť za slobodu," pripomenula pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Dodala, že tento odkaz je dnes ešte aktuálnejší vzhľadom na vyjadrenia niektorých politikov, ktorí podľa nej pohŕdajú týmto sviatkom a otvorene glorifikujú fašizmus. "Ich rétorika a prekrúcanie histórie je nebezpečné. Za slobodu sa ťažko bojuje, preto už viac nedovoľme, aby sme o ňu prišli," doplnila.

Obyvatelia Slovenska v SNP preukázali podľa hnutia OĽANO svoju mimoriadnu odvahu a morálnu silu postaviť sa na odpor extrémistickej ideológii. "Vďaka hrdinstvu vojakov a partizánov, ako aj obetavosti bežných občanov na povstaleckom území mohlo Slovensko na konci vojny hrdo stáť na strane víťazov," uviedol pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

"Je dôležité, aby sme si tento deň pripomínali, pretože patrí k najvýznamnejším medzníkom našej novodobej histórie," pripomenulo hnutie Sme rodina s tým, že Slovákom, ale aj iným národom sa podarilo vďaka svojej obetavosti a hrdinstvu povstať proti nenávisti, násiliu a rasizmu. "Bol to ďalší dôkaz toho, že keď sa spojíme, dosiahneme vyššie ciele," uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Strana Za ľudí pripomenula, že vďaka odvážnym Slovákom a Slovenkám sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti, ktoré porazili nacizmus. "Je našou povinnosťou viesť nové generácie k tomu, aby sa podobná zvrátená ideológia už nikdy neopakovala. Za našu slobodu vďačíme všetkým tým ľuďom, ktorí neváhali a bránili svoju krajinu. Preto si nielen počas spomienkových slávností, ale po celý rok musíme uvedomovať, že sloboda a mier nie sú samozrejmosťou," skonštatovala strana.