Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koaličná rada má riešiť aj zmenu Ústavy SR z dielne Sme rodina

Na snímke v popredí vpravo premiér SR Eduard Heger a vľavo poslanec Michal Šipoš (obaja OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

OĽANO však podľa slov predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša trvá na svojom vete.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Koaličná rada by sa mala v pondelok popoludní zaoberať aktuálnymi otázkami, rozpočtom aj mimoriadnou schôdzou k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Partneri by sa mali venovať aj novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina. Podľa programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR zverejneného na webe parlamentu by sa o návrhu mohlo rokovať v stredu (7. 12.). OĽANO však podľa slov predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša trvá na svojom vete.

"OĽANO návrh vetovalo a Sme rodina garantovalo, že to stiahne. Postoj OĽANO sa nezmenil," uviedol Šipoš pre TASR s tým, že ak by hnutie návrh napokon nestiahlo, vnímal by to ako porušenie slova zo strany partnera. Prípadné dôsledky nechcel komentovať ani o nich špekulovať.

"Nevidím dôvod na to, aby sme pomáhali Robertovi Ficovi (Smer-SD), ktorý sa na predčasné voľby trasie. Nesúhlasíme s tým, to je náš politický postoj," uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Podotkol, že ak sú v koalícii, tak má platiť veto. Dodal, že ak OĽANO svoje veto nestiahne, tak by malo Sme rodina stiahnuť svoj návrh.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde je potrebné mať v ústave takýto nástroj. Nie je za to, aby po vyslovení nedôvery vláde v parlamente vznikla "nejaká dočasná vláda" menovaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podotkol, že takáto vláda nebola nikým volená a nemala by takú legitimitu ako po voľbách. Prezidentka podľa neho má možnosť vyhlásiť úradnícku vládu či poveriť zostavením vlády niekoho iného na základe výsledkov volieb. V takomto prípade by však uprednostnil predčasné voľby. "Preto je dôležité tento nástroj mať zakotvený v ústave, keby takéto niečo nastalo," povedal a pripomenul závery Ústavného súdu (ÚS) SR.

Šéf opozičného Smeru-SD Fico by privítal, keby parlament zmenu prijal v stredu, ešte pred mimoriadnou schôdzou k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Strana podporí zmenu ústavy, ktorá umožní konanie predčasných volieb. Podľa Fica by malo byť možné skrátiť volebné obdobie parlamentu uznesením a 76, nie 90 hlasmi poslancov. Argumentuje, že aj na vyslovenie nedôvery vláde stačí 76 poslancov. Podotkol tiež, že v takej vážnej otázke, akou sú predčasné voľby, nemožno ľuďom upierať možnosť referenda.

Poslanec z SaS Marián Viskupič pripomenul, že strana návrh podporila v prvom čítaní a avizovala aj pozmeňujúci návrh, ktorý má umožniť samorozpustenie parlamentu. "Sme pripravení za to hlasovať aj v druhom čítaní," uviedol. Nepovedal, či by SaS podporila zmenu, ak by obsahovala možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR referendom. O tom ešte podľa jeho slov budú hovoriť v klube. Zopakoval, že SaS bude jednotne hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.

Nezaradený poslanec z mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš skonštatoval, že zmenu ústavy by privítali. Mala by podľa neho obsahovať aj možnosť referenda. Vie si predstaviť napríklad kompromis, že by poslanci po úspešnom referende za skrátenie volebného obdobia parlamentu ešte hlasovaním tento názor občanov potvrdzovali.