Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koaličná #Sieť si bude voliť predsedu, zatiaľ sú dvaja kandidáti

Tlačový brífing zo 6. zasadnutia Rady slovenských regiónov strany #Sieť v Košiciach 30. apríla 2016. Na snímke predseda #SIETe Radoslav Procházka. Foto: TASR/František Iván

Súčasný predseda Radoslav Procházka má svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámiť až priamo na sneme.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Voľba predsedu strany na najbližšie dva roky. To je hlavný bod dnešného snemu koaličnej strany #Sieť, ktorý zasadne v Trnave. Nový šéf politického subjektu bude musieť získať aspoň tri pätiny hlasov od avizovaných 142 delegátov.





Predsedom #Siete by zatiaľ chceli byť dvaja kandidáti. Ide o členov straníckeho predsedníctva Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík je poslancom NR SR a šéfom strany v Košickom kraji, Stoklasa, ktorý je regionálnym predsedom v Nitrianskom kraji, sa do parlamentu v marcových voľbách neprebojoval. Súčasný predseda Radoslav Procházka má svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámiť až priamo na sneme.

Adamčík je kandidátom nespokojných poslancov #Siete, ktorí kritizujú Procházku. Do tejto skupiny patria ešte Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Tí najskôr hrozili, že sa snemu vôbec nezúčastnia. Mali totiž pochybnosti o férovej súťaži. Ich postoj sa zmenil po stredajšom (10.8.) predsedníctve, kde došlo ku konsenzu. Predstavitelia strany sa dohodli na zozname delegátov aj na návrhu volebného poriadku, ktorý definitívne odobrí snem.

V ňom sa píše, že ak v prvom kole žiadny kandidát na predsedu nezíska požadovanú trojpätinovú väčšinu hlasov od prítomných delegátov, nasleduje druhé kolo. Toho sa môžu zúčastniť aj kandidáti, ktorí kandidovali v prvom kole. Ak ani v druhom kole žiaden uchádzač nezíska potrebnú väčšinu hlasov, nasledovať bude tretie kolo. Tu môžu kandidovať aj uchádzači z prvého alebo druhého kola. V prípade, ak ani v treťom kole žiadny kandidát nezíska trojpätinovú väčšinu, predsedajúci snem ukončí s tým, že najneskôr do troch mesiacov zvolá predsedníctvo nový snem.

Rovnaké pravidlá a postup majú platiť aj pri voľbe prvého podpredsedu, podpredsedov a členov predsedníctva. Na zvolenie prvého podpredsedu sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých delegátov snemu a na zvolenie podpredsedov a členov predsedníctva súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných delegátov snemu.

Procházka po stredajšom predsedníctve medzi novinárov neprišiel. Formou tlačovej správy odkázal, že predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania mimoriadneho snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov. "Z mojej strany tým boli splnené všetky povinnosti zabezpečiť riadny priebeh snemu a otvorenú a férovú súťaž na ňom. Teším sa na ňu a jej výsledky budem v plnom rozsahu rešpektovať," uviedol.

Adamčík pred novinármi v stredu vyhlásil, že pätica nespokojných poslancov mala najskôr pochybnosti, či nebudú nejaké osobné útoky a triky, ktoré môžu ovplyvniť férovú súťaž kandidátov na predsedu. "Celé naše konanie smeruje k tomu, aby snem mal férový priebeh. Snemu sa zúčastníme," deklaroval.

Podľa Fedora je však neštandardné, ak sa pripravuje prelomový snem strany, kde sa má rozhodovať o najvyšších orgánoch a tri dni pred jeho konaním nebolo jasné, kto naň pôjde a neprebehla debata o jeho pravidlách. "Až dnes (10.8.) členovia predsedníctva rozprávali o tom, ako má snem vyzerať. A to nás viedlo k vyjadreniu pochybností," vysvetlil.

Martin Fedor
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Pätica poslancov vyjadrila už dávnejšie Procházkovi nedôveru. Stranícky šéf totiž podľa nich nemá predpoklady na vedenie politického subjektu. Vytvorili si Platformu za zodpovednú politiku.
Voľba predsedu strany na najbližšie dva roky. To je hlavný bod dnešného snemu koaličnej strany #Sieť, ktorý zasadne v Trnave. Nový šéf politického subjektu bude musieť získať aspoň tri pätiny hlasov od avizovaných 142 delegátov.

TASR prináša profil strany #Sieť a prehľad snemov strany.

#Sieť je stredopravá politická strana, jej cieľom je dosiahnuť reálnu zmenu v správaní štátu k občanom, premeniť ho z bremena na osoh a vrátiť mu pôvodný zmysel. Ministerstvo vnútra SR Sieť zaregistrovalo 12. júna 2014. Predsedom strany je od jej vzniku bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Radoslav Procházka.

Strana používala názov Sieť do 24. septembra 2015, kedy sa zmenil na #Sieť.

Zakladajúci snem Siete sa konal 1. septembra 2014 v Žiline.

Na ňom delegáti zvolili vedenie strany. Prvým podpredsedom sa stal primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar a podpredsedami poslanec NR SR Miroslav Beblavý, prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová, primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková a ekonóm Eduard Adamčík.

Predseda strany Radoslav Procházka ešte v čase vzniku strany (apríl 2014) predložil vízie a návrhy na fungovanie jednoduchého a funkčného štátu. Predstavil Národný program odmeny ľuďom.

Od svojho vzniku ťažila strana Sieť z popularity a preferencií jej zakladateľa Radoslava Procházku, ktorý bol nezávislým kandidátom v prezidentských voľbách 2014. Umiestnil sa na treťom mieste s 21,2-percentnou podporou verejnosti. Prieskumy verejnej mienky pasovali hneď od začiatku stranu Sieť za jednu z najsilnejších mimoparlamentných strán.

Druhý snem strany sa konal 1. septembra 2015 v Prešove. Strana sa na ňom v tzv. Prešovskej prísahe zaviazala, že bude viesť korektnú volebnú kampaň (pre parlamentné voľby 2016) ako prejav novej generácie verejnej služby.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016, #Sieť dostala od voličov 5,6 percenta hlasov, získala 10 poslaneckých mandátov v NR SR. Strana #Sieť vstúpila do koalície so stranami Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), Slovenská národná strana (SNS) a Most-Híd.

Miroslav Beblavý sa 9. marca 2016 vzdal funkcie podpredsedu strany pre stratu dôvery voči predsedovi Radoslavovi Procházkovi. Parlamentní poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík vystúpili 17. marca 2016 zo strany. Dôvodom ich rozhodnutia bol vstup #Siete do vlády so stranou Smer-SD a pôsobenie v rezorte, ktorému sa v prípravách na voľby nevenovali. Poslanci ostali v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) ako nezaradení.

V novej vláde vymenovanej 23. marca 2016 sa ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR stal Roman Brecely, nominant strany #Sieť.

Radoslav Procházka odvolal 17. júna 2016 z postu prvého podpredsedu koaličnej strany #Sieť Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora. Ako dôvod uviedol postup poslancov, ktorí si poza jeho chrbát mali dohodnúť stretnutie o možnostiach spolupráce s ďalšími koaličnými partnermi - Smer-SD a Most-Híd.

Piati poslanci NR SR - Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík - 27. júna 2016 po predčasnom opustení rokovania predsedníctva strany #Sieť oznámili, že založili Platformu za zodpovednú politiku, v rámci ktorej budú pôsobiť v NR SR. Oficiálne vyhlásili, že predsedovi strany #Sieť Radoslavovi Procházkovi nedôverujú. Dôvodom ich odchodu bolo, že Procházka odmietol vziať späť svoje rozhodnutie o vylúčení Hrnčiara a Fedora z predsedníctva. Pätica označila jeho rozhodnutie o vylúčení za nedemokratické. Pätica kritikov Radoslava Procházku oznámila, že na blížiacom sa sneme podporí kandidatúru poslanca Národnej rady SR a podpredsedu strany #Sieť Eduarda Adamčíka na funkciu predsedu strany.

Po rokovaní predsedníctva #Siete 10. augusta 2016 oznámili, že na funkciu predsedu strany kandidujú členovia straníckeho predsedníctva Eduard Adamčík a Tomáš Stoklasa. Súčasný šéf strany Radoslav Procházka svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámi až na dnešnom mimoriadnom sneme strany. Predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov. Pätica kritikov sa na sneme zúčastní.