Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koaliční poslanci navrhujú zvýšiť príspevok pre Maticu slovenskú

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Podotkli, že v súčasnosti je matica finančne poddimenzovaná, čo má negatívny dopad aj na činnosť odborných vedeckých pracovísk.

Bratislava 11. marca (TASR) - Každoročný príspevok zo štátneho rozpočtu pre Maticu slovenskú (MS) by sa mohol zvýšiť z aktuálnych 1.344.600 na 1.500.000 eur. Vyplýva to z novely zákona, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci koaličných strán.

"Ročný rozpočet predmetnej inštitúcie tvorí 1.344.600 eur, pričom dlhé obdobie sa štátna dotácia poskytovaná Matici slovenskej nevalorizovala, čo spôsobilo, že za desať rokov musela inštitúcia prepustiť 70 zamestnancov," skonštatovali predkladatelia.

Podotkli, že v súčasnosti je matica finančne poddimenzovaná, čo má negatívny dopad aj na činnosť odborných vedeckých pracovísk. A to aj vrátane pracovísk, ktoré sa v regiónoch starajú o miestne odbory a folklórne súbory. Preto navrhujú zvýšenie dotácií a účelových dotácií zo štátneho rozpočtu.

Poslanci pripomenuli, že MS bola od svojho vzniku oporou slovenského národa a jej súčasným cieľom je budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre a dejinám. Preto považujú za potrebné riešiť aj otázku financovania a hospodárenia matice, aby malo jej financovanie pozitívny dosah na činnosť stovky kultúrnych ustanovizní, folklórnych súborov a podobne.