Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Koledníci Dobrej noviny začali dnes navštevovať rodiny po celej SR

Kolednícka zbierka Dobrá novina sa tento rok koná osemnásty raz. Počas svojej doterajšej histórie sa postupne stala najväčšou slovenskou verejnou zbierkou na pomoc v Afrike.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Väčšina koledníkov Dobrej noviny začína dnes opäť navštevovať domácnosti po celom Slovensku a spolu s koledovaním a vinšovaním zbierať peniaze na pomoc ľuďom v Keni, Južnom Sudáne a Ugande. Niektoré skupinky začali koledovať už na Štedrý deň.

Kolednícka zbierka Dobrá novina sa tento rok koná osemnásty raz. Počas svojej doterajšej histórie sa postupne stala najväčšou slovenskou verejnou zbierkou na pomoc v Afrike a zároveň jednou z najväčších dobrovoľníckych akcií na Slovensku. Túto tradičnú kolednícku akciu organizuje eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v SR v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1300 mestách a obciach na celom Slovensku. Aj teraz sa podobne ako vlani očakáva zapojenie okolo 26.000 detí a dospelých, ktorí počas koledovania až do 6. januára navštívia približne 70.000 rodín.

Vlani sa v rámci zbierky Dobrá novina vyzbieralo 910.750,77 eura, z ktorých bolo podporených 28 projektov v Keni, Južnom Sudáne, Ugande, Etiópii a Rwande. Peniaze od slovenských darcov pomohli napríklad deťom z ulice, postihnutým deťom a ženám v Keni, ale tiež ľuďom, ktorí trpia nedostatkom vody v polopúštnom regióne Turkana. V Južnom Sudáne podporila Dobrá novina prevádzku a rekonštrukciu nemocníc, v Etiópii vzdelávanie žien a detí, v Ugande podporuje siroty, ktorých rodičia zomreli na AIDS, v Rwande pomohli rozšíriť zdravotné stredisko v chudobnej oblasti Kibeho.

"V terajšom 18. ročníku sa Dobrá novina zameriava osobitne na pomoc deťom s postihnutím. Okrem ďalších projektov Dobrá novina podporí v Keni i Centrum Jána Pavla II. pre deti s telesným postihnutím v Lokichare, deti s postihnutím v Centre Songa Mbele na Mosomo v hlavnom meste Nairobi a Školu sv. Františka pre deti s postihnutím sluchu v Chesare," povedal pre TASR riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.

Ako ďalej informoval, koledníci Dobrej noviny navštívia Prezidentský palác v Bratislave. Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou prijmú koledníkov 3. januára 2013 o 13.00 h.

Jednu skupinku koledníkov z farnosti Svätej rodiny v Bratislave - Petržalke prijme 28. decembra tohto roku prezident Rakúskej republiky, dodal Čaučík.

Na verejnú zbierku Dobrá novina možno prispieť celoročne na číslu účtu 4000713500/3100 Volksbank Slovensko, v decembri a v januári aj zaslaním darcovskej SMS na číslo 877 s textom DMS DOBRANOVINA. Cena darcovskej SMS je jedno euro.