Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kolíková bola na zasadnutí ICC o vojnových zločinoch na Ukrajine

Na archívnej snímke 31. marca 2021 vstup do budovy Medzinárodného trestného súdu v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Slovensko podľa Kolíkovej zdieľa pohľad medzinárodného spoločenstva, že akékoľvek podozrenie zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti musí byť precízne vyšetrené.

Bratislava/Haag 24. marca (TASR) - Na štvrtkovom zasadnutí zmluvných strán Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Témou rokovania bola situácia na Ukrajine a vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskou armádou na ukrajinskom civilnom obyvateľstve.

TASR o tom informovalo tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti SR.

Na zasadnutí boli fyzicky alebo virtuálne prítomní ministri spravodlivosti a prokurátori z viac ako 40 krajín. Diskutovali o praktických krokoch, ktoré môžu spoločne podniknúť na podporu vyšetrovania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine.

"Pre nás to je jasné – za útočnú vojnu a utrpenie ukrajinského obyvateľstva nesie plnú zodpovednosť Rusko. Tí, ktorí na území Ukrajiny porušujú ľudské a humanitárne práva, sa za svoje činy musia zodpovedať," píše sa v spoločnom vyhlásení zúčastnených, ktoré iniciovalo Francúzsko, ako predsedajúca krajina v Rade EÚ.
Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Kľúčovú úlohu pri koordinácii vyšetrovania by mala zohrávať agentúra EÚ Eurojust, a to aj pomocou spoločných vyšetrovacích tímov a aktívnou spoluprácou s Medzinárodným trestným súdom, Ukrajinou a inými štátmi.

Slovensko podľa Kolíkovej zdieľa pohľad medzinárodného spoločenstva, že akékoľvek podozrenie zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti musí byť precízne vyšetrené a zodpovedné osoby musia byť postavené pred súd. Ministerka preto zdôraznila potrebu vzájomnej koordinácie vyšetrovania takýchto zločinov.

Účastníci zasadnutia sa zároveň zaviazali, že vyšetrovaniu ICC budú pomáhať poskytovaním ako finančných, tak aj ľudských zdrojov. "Dnešné stretnutie potvrdzuje že medzinárodné spoločenstvo už hovorilo dosť. Je čas konať," uviedol predseda Eurojustu Ladislav Hamran, ktorý sa tiež zúčastnil na štvrtkovom zasadnutí.