Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kolíková chce vysvetliť R. Rybníčkovi dôvody nového usporiadania súdov

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerka spravodlivosti tak reaguje na kritiku, že po prijatí novej súdnej mapy z nej Trenčín ako krajské mesto v podstate zmizne.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) chce primátorovi Trenčína Richardovi Rybníčkovi osobne vysvetliť dôvody nového usporiadania súdov. Dodala, že na základe už účinného zákona je sídlom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Bratislava. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Kolíková tak reagovala na Rybníčkovu kritiku, že po prijatí novej súdnej mapy z nej Trenčín ako krajské mesto v podstate zmizne a stratí svoju váhu. Preto vzniesol požiadavku, aby sa Trenčín stal sídlom NSS SR.

Ministerka rozumie, že nové usporiadanie súdov, respektíve zúženie počtu miest, v ktorých majú byť súdy, zasiahne do života dotknutých miest. "Na druhej strane reforma justície je nevyhnutná, aby sme mali súdy, v ktorých sú sudcovia špecializovaní odborníci v konkrétnej agende, aby bola justícia efektívna, aby ľudia mali zo súdov včas kvalitné rozhodnutia a, bohužiaľ, nie je možné vyhovieť očakávaniam všetkých miest," spresnil Bubla. Vyhlásil, že ministerka urobí maximum aj v rámci ďalších diskusií, aby čo najlepšie vysvetlila, prečo považuje daný návrh súdnej mapy za správny.

Na základe návrhu novej súdnej mapy by v Trenčíne už nemal sídliť odvolací všeobecný súd. Trenčín by teda zostal len sídelným mestom všeobecného súdu prvého stupňa. Momentálne sa vyhodnocujú pripomienky k návrhu novej súdnej mapy. Vznesených bolo 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných.