Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kolíková: Je dôležité pripomínať si utrpenie spôsobené extrémizmom

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Desí ma, aké rozmery môže mať bezhlavá nenávisť k ľuďom pre ich etnicitu alebo odlišnosť, uviedla ministerka spravodlivosti.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Je nesmierne dôležité pripomínať si ľudské utrpenie, ktoré spôsobil extrémizmus, aby sa už nikdy neopakovalo. Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu to na sociálnej sieti uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Zdôraznila, že o systematickom vyvražďovaní Rómov sa začalo hovoriť iba pred niekoľkými rokmi. "Desí ma, aké rozmery môže mať bezhlavá nenávisť k ľuďom pre ich etnicitu alebo odlišnosť. A ako dlho sme sa tvárili, že sa to nedialo, hoci rodiny, v ktorých blízkosti sa stali násilnosti voči Rómom, si to musia pamätať," podotkla.

Ako ďalej uviedla, mnohí Rómovia boli súčasťou dedinských a mestských komunít, pracovali spolu s majoritou, zabávali sa spoločne, jedli vedľa seba. "A zrazu zo zásahu vyššej moci jedného dňa začali miznúť. Najprv zákazom chodiť do miest a núteným vysťahovaním sa od miestnych ciest, neskôr do pracovných táborov a na konci vojny do koncentračných táborov," priblížila s tým, že realitou boli tisícky mŕtvych len preto, lebo boli Rómovia.

"Nezvykajme si. Neospravedlňujme. Netolerujme podobné prejavy ani dnes. Naopak, prosím, vnímajme. Nedovoľme, aby sa zabudlo na výroky a skutky," dodala. Ľudia, ktorí by radi zmenili pohľad spoločnosti na históriu a aj dnešok formujú "do hneda", sú podľa jej slov prítomní i v parlamente. "Bez váhania by siahli na práva 'odlišných', upierajú im rovnaké miesto na slnku," upozornila ministerka.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.