Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kolíková: Kľúčový v reforme súdnictva je Najvyšší správny súd

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Najvyšší správny súd má byť podľa Kolíkovej najvyššou súdnou inštanciou pre správne súdnictvo.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Za kľúčové v schválenej reforme súdnictva považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadenie Najvyššieho správneho súdu, zadefinovanie fungovania a jasných kompetencií Súdnej rady SR, ktoré súvisia aj s previerkami sudcov. Ministerka na stredajšej tlačovej konferencii dodala, že nemala záujem, aby sa prijímali pozmeňujúce návrhy v parlamente. Skonštatovala však, že o návrhoch sa dlho diskutovalo. Ocenila prípravu ústavných zmien a reformy, ktorá sa začala v lete.

Najvyšší správny súd má byť podľa Kolíkovej najvyššou súdnou inštanciou pre správne súdnictvo a tiež disciplinárnu právomoc voči sudcom, ale aj prokurátorom, notárom a exekútorom. "Debata bude určite aj smerom k advokátom," dodala v tejto súvislosti.

Balík zmien prináša podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) majetkové priznania sudcov a previerky toho, odkiaľ majú majetok. Vyzdvihol tiež to, že sudca bude môcť predstúpiť pred médiá a odôvodniť svoj rozsudok. "Už nikto nebude môcť hovoriť o tom, že sudca má len ticho sedieť v pojednávacej miestnosti," povedal Šeliga s tým, že sú zásadné rozhodnutia, ktoré je treba vysvetliť aj laickým spôsobom.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili reformu súdnictva a s ňou súvisiace zmeny v Ústave SR. Reforma prináša aj zmenu zloženia Ústavného súdu SR.