Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kolíková: Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR Dano Veselský

Na margo návrhu súdnej mapy Kolíková podotkla, že sa o nej v koalícii rozprávajú.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v utorok počas zasadnutia vlády. Jeho zmenu považuje stále za aktuálnu aj preto, že návrhy na zmenu paragrafu v poslednej dobe predložil poslanec Alojz Baránik (SaS) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

"V rámci veľkej novely trestného poriadku by som chcela dať aj toto riešenie, ale chcem ho dať zatiaľ do medzirezortného pripomienkového konania v dvoch riešeniach," povedala Kolíková k zmene paragrafu 363.

Na margo návrhu súdnej mapy Kolíková podotkla, že sa o nej v koalícii rozprávajú. Na koaličnej rade sa podľa nej dohodli na vysvetľujúcich stretnutiach s jednotlivými stranami. Súdnu reformu označila za veľký krok dopredu. "Chápem to tak, že tu treba z mojej strany aj dávku trpezlivosti na to, aby tá reforma prešla. Som pripravená, trpezlivosť mám, aj odvahu, mám veľa energie a sily. Bojujem ďalej."

Kolíková reagovala aj na predstavenú daňovo-odvodovú reformu, v ktorej sa spomína zníženie zamestnancov štátnej správy o dve percentá. Táto požiadavka sa v rezorte spravodlivosti podľa ministerky nedá uplatniť v Zbore väzenskej a justičnej stráže ani na súdoch. "Úvaha je zefektívniť justíciu, aby sa vytvoril priestor a zvýšili sme počet personálu. Takže tu by som priestor určite nevidela," uviedla.