Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kolíková navrhla Ricziovú na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa snaží Slovensko obsadiť od septembra 2016.

Bratislava 24. februára (TASR) - Kandidátkou na voľbu na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ je Beatrix Ricziová, ktorá zastupuje Slovensko pred súdmi EÚ. Navrhla ju ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Voľba sa má uskutočniť 17. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"O jej pripravenosti na funkciu dodatočnej sudkyne svedčí aj dlhoročné pôsobenie v európskych justičných orgánoch. V roku 2007 bola vymenovaná na zastupovanie SR v konaní pred Súdnym dvorom, v prípade potreby zastupuje štát v súdnych konaniach na Všeobecnom súde a pred Súdnym dvorom a riadi tím právnikov a administratívnych pracovníkov v Kancelárii zástupcu SR pred súdmi EÚ," informovala Súdna rada.

Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa snaží Slovensko obsadiť od septembra 2016. V posledných prípadoch oprávnené subjekty nepredložili do voľby žiadne návrhy. Predtým poradný výbor Rady EÚ neodporučil obsadenie pozície dodatočného sudcu Martinou Jánošíkovou. Neúspešnými kandidátmi boli v minulosti aj Michal Kučera, Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana.

Slovensko má obsadiť aj pozíciu sudcu Všeobecného súdu EÚ. "Ani tentoraz nebol podaný žiaden návrh na jej obsadenie," priblížila Súdna rada. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby.