Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolíková nepodá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie Trubana

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prípade preukázania pochybenia hrozí sudcovi Trubanovi preradenie na niektorý z okresných súdov.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nepodá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana. Uviedla to v reakcii na návrh na disciplinárne konanie, ktorý voči nemu v utorok podali predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a predseda ŠTS Ján Hrubala.

Dôvodom podaného návrhu je podozrenie, že sa mal Truban dopustiť závažného disciplinárneho previnenia v prípravnom konaní, keď rozhodoval o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a nenamietal svoju zaujatosť. "S ohľadom na obsah návrhu na začatie disciplinárneho konania, o ktorom ma osobne informoval aj predseda ŠTS, som dospela k záveru, že nie je na mieste, aby som využila svoje oprávnenie dať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu," spresnila ministerka.

V prípade preukázania pochybenia hrozí sudcovi Trubanovi preradenie na niektorý z okresných súdov. "Daná osoba zjavne podľa predkladateľov pochybila, ale nie v takej závažnej miere, aby bolo potrebné v tomto momente uvažovať o skončení vo funkcii sudcu," doplnila s tým, že ak nastanú v rámci prípadu nové okolnosti, tak sa s nimi vysporiada.

Skutočnosť, že predseda Súdnej rady s predsedom ŠTS podali spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania, ministerku neteší. Na druhej strane to podľa nej ukazuje, že veci fungujú. "To znamená, že ak je tu závažné podozrenie, že sudca si neplní povinnosti, respektíve porušuje princípy, ktoré súvisia s výkonom funkcie sudcu, tak príslušný predseda, rovnako aj predseda Súdnej rady, vedia vyvodiť zodpovednosť, a to podľa mňa naozaj včas," dodala Kolíková.