Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolíková nezvažuje stiahnuť legislatívny návrh reformy súdnej mapy

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) poskytuje rozhovor po rokovaní 67. schôdze vlády SR v Bratislave 15. januára 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spôsob, akým sudcovia vyjadrili svoj nesúhlas s navrhovanou reformou súdnej mapy, považuje ministerka spravodlivosti za neštandardný.

Bratislava 15. januára (TASR) – Šéfka rezortu spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) nezvažuje stiahnuť návrh reformy súdnej mapy z legislatívneho procesu. Reagovala tak na otvorený list, v ktorom ju vo štvrtok (14. 1.) 320 sudcov vyzvalo na takýto krok. Sudcovia navrhujú pripraviť reformu súdnej mapy za ich aktívnej účasti, tiež vyzývajú na odbornú diskusiu.

„Rada by som sa stretla so sudcami, ktorí majú takéto pripomienky. Je veľmi dôležité, aby boli konkrétne,“ uviedla po piatkovom rokovaní vlády. Doplnila, že na webovej stránke Ministerstva spravodlivosti (MS) SR sú priebežne zverejňované odpovede na vznesené pripomienky. Ministerka zopakovala, že pripomienkové konanie v súvislosti so zákonom o sídlach a obvodoch súdov je predĺžené do konca februára.

Spôsob, akým sudcovia vyjadrili svoj nesúhlas s navrhovanou reformou súdnej mapy, považuje za neštandardný. Zdôraznila, že plánovaná reforma sa priamo týka 24 prvostupňových a piatich krajských súdov. Dotkne sa tak podľa nej oveľa viac ako 320 sudcov, ktorí sa podpísali pod otvorený list.


Ministerka poprela tvrdenia, že s dotknutými sudcami dostatočne nekomunikuje. „Nerozumiem tomu dosť dobre. So sudcami sa priebežne rozprávam. Vedia, že sú u mňa dvere otvorené,“ podotkla s tým, že si nepamätá reformu, ktorá by sa týkala takého veľkého množstva sudcov, ako navrhovaná zmena súdnej mapy.

„Niekto by mohol povedať, že strategicky by bolo lepšie robiť to postupne. Ja sa domnievam, že s ohľadom na dopad, ktorý môže mať pre Slovensko, je to dôležité robiť naraz,“ povedala. Dôležitá je podľa nej špecializácia sudcov nielen na okresných, ale aj na krajských súdoch, čo je jedným z jej hlavných cieľov v súvislosti s touto reformou.

Sudcovia v otvorenom liste okrem iného uviedli, že nová súdna mapa zásadným spôsobom mení usporiadanie súdov v rámci SR, je neprimeraným zásahom zákonodarnej a výkonnej moci do súdnej moci, sťažuje prístup občanov k súdu a porušuje záväzky SR ako členského štátu EÚ v otázke nezávislosti súdnictva a práva na prístup k spravodlivosti.