Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kolíková: Po odchode Sme rodina by koalícii zostala krehká väčšina

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS) prichádza 32. rokovanie vlády SR 22. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka spravodlivosti verí, že koalícia zostane pri napĺňaní programového vyhlásenia vlády jednotná.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Po prípadnom odchode hnutia Sme rodina z koalície by zostala v parlamente tzv. krehká väčšina. Myslí si to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Uviedla to novinárom počas stredajšieho rokovania vlády.

"Neviem si pri odchode Borisa Kollára a hnutia Sme rodina predstaviť, že by sme mali takú komfortnú väčšinu v parlamente na presadzovanie zmien. Je zrejmé, že pri odchode jeho hnutia by to bola väčšina, ktorá je krehká," povedala. Verí, že koalícia zostane pri napĺňaní programového vyhlásenia vlády (PVV) jednotná.

V tejto súvislosti vyhlásila, že problémy týkajúce sa dôvery v právny štát na Slovensku sú identifikované v PVV. Poukázala pritom aj na snahu riešiť ustanovenie sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Zdôraznila, že nie je dobré, ak sa prokuratúra a súdy dostávajú do konfliktu.

Volá po nezávislej inšpekcii kontrolujúcej činnosť polície, Zboru väzenskej a justičnej stráže či finančnej správy. "Je dobré mať nezávislý úrad, ktorého úlohou a kompetenciou je zaoberať sa kontrolou týchto zložiek," doplnila ministerka. Predniesla úvahu, že by šéf inšpekcie mohol byť volený parlamentom a menovaný prezidentom.

Uviedla, že s poslancami delegácie Európskeho parlamentu (EP) z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), ktorí prišli na Slovensko s cieľom zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine, pravidelne komunikuje. Tvrdí, že SR má dobrý právny poriadok. Medzery vidí v nastavení pravidiel umožňujúcom vytváranie konfliktu medzi inštitúciami, ktoré sa majú snažiť o spravodlivosť.