Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kolíková považuje päťmesačný odklad účinnosti súdnej mapy za zbytočný

Na archívnej snímke Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Neobstojí podľa nej argument, že bratislavské okresné súdy sídlia vo viacerých budovách.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Odklad účinnosti reformy súdnej mapy o päť mesiacov považuje exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) za zbytočný. Je presvedčená o tom, že súdy boli na spustenie reformy od 1. januára 2023 pripravené.

"Je škoda času, že sa súdna mapa posunula o niekoľko mesiacov. Som presvedčená, že súdy boli pripravené na reformu, osobitne okresné súdy, a bolo úplne zbytočné reformu odkladať. Rovnako aj odvolacie súdy boli na to pripravené," zdôraznila pre TASR. Dodala, že každá väčšia zmena so sebou nesie aj prirodzený odpor.

Odkladanie času tomu podľa Kolíkovej nepomôže. "Osobitne ma mrzí Mestský súd v Košiciach, kde je naozaj nula dôvodov na odklad. Mestské súdy v Bratislave - rozumiem, že ak sa ponúkne už nová budova, respektíve budovy, tak to bude pre tie súdy jednoduchšie, ale vedeli to rozbehnúť aj v terajších priestoroch," dodala.

Neobstojí podľa nej argument, že bratislavské okresné súdy sídlia vo viacerých budovách. "Potom by sa aj Najvyšší súd SR musel zavrieť, lebo momentálne funguje tiež na viacerých miestach. Rozumiem, že to nie je komfortné, ale ide to a dá sa to urobiť," uviedla.

Začiatok účinnosti novej súdnej mapy bol posunutý na jún 2023. Cieľom reformy je okrem iného zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy. Počíta aj s úpravou niektorých obvodov okresných súdov a agend, ktorými sa majú zaoberať krajské súdy. Tiež so vznikom troch správnych súdov v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.