Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kolíková považuje jednu z referendových otázok za mätúcu

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Martin Baumann

V súvislosti s prvou otázkou o podaní demisie vládou SR hovorí ministerka o politickej hre.

Bratislava 10. júna (TASR) – Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková považuje referendovú otázku o skrátení volebného obdobia, ktorú v piatok predstavil opozičný Smer-SD, za mätúcu. "Je zrejmé, že môže byť vo veľkej miere mätúca aj pre všetkých, ktorí ju podpisujú," vyhlásila ministerka.

Súčasťou petičnej akcie k referendu sú dve otázky. Druhá sa týka súhlasu s možnosťou predčasne ukončiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR referendom alebo uznesením NR SR. "S ohľadom na judikatúru Ústavného súdu SR by práve takto koncipované otázky nemali byť obsahom referenda," povedala Kolíková.

V súvislosti s prvou otázkou o podaní demisie vládou SR hovorí ministerka o politickej hre. "Referendum nepredpokladá takýto druh politickej otázky," podotkla s tým, že aj po prípadnej demisii vlády môže byť do exekutívy vymenovaná rovnaká osoba.

Smer-SD v piatok spustil petičnú akciu k referendu, ktoré chce spojiť s jesennými voľbami 29. októbra. Referendum má mať dve otázky, prvá časť referenda sa má týkať demisie vlády a druhá zmeny ústavy.