Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kolíková: SR chce pristúpiť k vyšetrovaciemu tímu vojnových zločinov

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačovej konferencie s eurokomisárom pre justíciu Didierom Reyndersom na tému Závery z pracovného stretnutia, ktorého hlavnou témou je stav právneho štátu na Slovensku, reforma a digitalizácia justície, ale aj diskusia o nenávistnom prejave ako o trestnom čine, 28. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka spravodlivosti potvrdila, že SR odsudzuje vojnové zločiny na Ukrajine, agresiu Ruska a má záujem pristúpiť k spoločnému vyšetrovaciemu tímu.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Slovenská republika má záujem pristúpiť k spoločnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý sa bude zaoberať vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a inými zločinmi páchanými na Ukrajine. Potvrdila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková po štvrtkovom stretnutí s eurokomisárom pre justíciu Didierom Reyndersom. Ten požiadal Kolíkovú, aby sa SR zúčastnila spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý podporuje Eurojust.

"Dnes už Poľsko, Ukrajina a Litva vytvorili tento tím, aby pomáhali vyšetrovateľom priamo na mieste," uviedol Reynders. Tvrdí, že Česká republika sa k tejto iniciatíve zrejme tiež pridá.



Kolíková potvrdila, že SR odsudzuje vojnové zločiny na Ukrajine, agresiu Ruska a má záujem pristúpiť k spoločnému vyšetrovaciemu tímu. Jeho kroky sú, ako tvrdí, momentálne v rukách generálnej prokuratúry a je to otázka najbližších dní, kedy bude proces ukončený. Podľa ministerky spravodlivosti výsledkom toho, že SR myslí úprimne svoju snahu pomôcť pri vyšetrovaní vojnových zločinov, aby mal medzinárodný trestný súd včas dôkazy pre ďalšie konanie, je aj vyslanie tímu vyšetrovateľov a znalcov na Ukrajinu.

Reynders uviedol, že vo svojom portfóliu sa zaoberá viacerými vecami. "V prvom rade ide o zmrazenie majetkov jednotlivcov pochádzajúcich z Ruskej federácie a Bieloruska, ale aj právnických osôb. Ta druhá je implementácia sankcií zo strany EÚ," priblížil eurokomisár pre spravodlivosť. Požiadal, aby sa spojili a dokázali postupovať ďalej, najmä čo sa týka zmrazenia majetkov. Zároveň, aby začali uvažovať nad tým, ako prípadne využiť tieto skonfiškované majetky. Navrhuje vytvoriť fond, ktorý by sa používal pre obete ruskej agresie. Kolíková poznamenala, že v rámci implementácie medzinárodných sankcií má SR veľký deficit.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a eurokomisár pre justíciu Didier Reynders počas tlačovej konferencie na tému Závery z pracovného stretnutia, ktorého hlavnou témou je stav právneho štátu na Slovensku, reforma a digitalizácia justície, ale aj diskusia o nenávistnom prejave ako o trestnom čine, 28. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Ďalšou úlohou v jeho portfóliu je zabezpečenie zbierania dôkazov, ktoré sa týkajú genocídy zločinov proti ľudskosti, odohrávajúce sa na Ukrajine. Eurokomisár pre spravodlivosť poznamenal, že rozšírili právomoci Eurojustu, aby bol možný zber dôkazov v súvislosti s udalosťami, ktoré sa odohrávajú na Ukrajine.

Témou ich diskusie bol aj nedoriešený prípad Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v Belgicku. Podľa slov Reyndersa trvajú na tom, aby vyšetrovanie ďalej pokračovalo, aby sa čo najrýchlejšie došlo k záverom a aby sa prípad uzavrel.



Kolíková uviedla, že na stretnutí, ktorého sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), preberali aj situáciu na Slovensku, osobitne aj úspech, ktorý súvisí s prijatím kľúčových zákonov pre súdnu reformu – novú súdnu mapu.