Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolíková: Ústava by sa mala novelizovať so všetkým, čo do nej patrí

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O návrhoch k ústavným zmenám a reforme súdnictva rokovali podľa nej na viacerých koaličných rokovaniach aj koaličných radách.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Novela Ústavy SR by mala byť prijatá so všetkým, čo do nej ešte prípadne patrí a koaliční partneri to považujú za potrebné. Vyhlásila to pre TASR ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Šéfka rezortu si je vedomá toho, že môže návrh reformy stiahnuť z rokovania parlamentu. Dodala, že tak môže urobiť, ak by ju v materiáli niečo prekvapilo. Ministerka podľa svojich slov vopred avizovala, že chce, aby sa novela týkala len reformy súdnictva. Skonštatovala, že niektorí to vnímali "ako veľkú príležitosť presadiť aj niečo iné".

"Mám úprimný záujem na tom, aby novela ústavy bola prijatá so všetkým, čo tam ešte prípadne patrí a koaliční partneri to považujú za potrebné. Som s poslancami v kontakte, snažila som sa veľmi intenzívne rokovať so všetkými koaličnými klubmi, aby som vedela, na čom zhoda je a na čom nie," uviedla Kolíková pre TASR v súvislosti s predloženými pozmeňujúcimi návrhmi k ústavným zmenám a reforme súdnictva. O návrhoch rokovali podľa nej na viacerých koaličných rokovaniach aj koaličných radách.

"Oprávnenie stiahnuť materiál z rokovania mám len do istého momentu. Disponujem ním len do posledného čítania. Ak by ma tam niečo prekvapilo, môžem len navrhnúť stiahnutie svojho materiálu z rokovania parlamentu a poslanci mi môžu, ale nemusia vyhovieť. Som si vedomá tohto svojho práva," odpovedala na otázku, za akých okolností by stiahla návrh reformy z rokovania.

Poslanec Alojz Baránik (SaS) predložil k ústavným zmenám pozmeňujúci návrh, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonávali parlament a vláda. OĽANO zase navrhlo skrátenie funkčného obdobia ústavných sudcov či poistku pred zneužitím trestného činu ohýbania práva voči sudcom. Hnutie tiež chce, aby bol ústavný sudca vylúčený z konania a rozhodovania vo veci aj vtedy, ak sa zúčastnil na schvaľovaní návrhu právneho predpisu ako poslanec NR SR či prezident SR. Pozmeňujúci návrh predložilo aj hnutie Sme rodina. Upraviť by sa ním mal starobný dôchodkový systém.

O pozmeňujúcich návrhoch k ústave by mali poslanci rozhodnúť v utorok podvečer, o celej reforme budú zrejme hlasovať až v stredu (9. 12.) doobeda, potvrdil pre TASR šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Na schválenie ústavných zmien je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.