Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolíková: V prípade straty mandátu M. Kotlebu sa niet o čom baviť

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (SaS) počas 75. schôdze vlády SR 12. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Kotleba v pondelok (11. 4.) oznámil, že si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát v Národnej rade SR, odvoláva sa pritom na ústavu.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená o tom, že rozsudkom Najvyššieho súdu SR stratil líder ĽSNS Marian Kotleba svoj poslanecký mandát. Odmietla polemiku a možnosť, ktorú pripúšťa sám Kotleba, že mu mandát podľa výkladu ústavy nezanikol. "Jednoznačne tu je spáchaný úmyselný trestný čin, tu sa niet o čom baviť," uviedla Kolíková po utorkovom rokovaní vlády.

Kotleba v pondelok (11. 4.) oznámil na sociálnej sieti, že si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát v Národnej rade (NR) SR, odvoláva sa pritom na ústavu. Podľa jej výkladu v prípade podmienečného trestu mieni, že jeho mandát ostáva naďalej platný a zúčastní sa aj na ďalšej schôdzi parlamentu.

Kancelária NR SR uviedla, že zatiaľ nemá k dispozícii rozsudok v Kotlebovej kauze v písomnej forme. Aj Mandátový a imunitný výbor NR SR podľa predsedníčky Anny Andrejuvovej (OĽANO) čaká na písomné oznámenie.

Najvyšší súd SR odsúdil 5. apríla šéfa ĽSNS v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.