Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kolíková: V ústave by bolo dobré presne zadefinovať status prokuratúry

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka pripomenula, že vláda nemá takúto ambíciu zadefinovanú vo svojom programovom vyhlásení.

Bratislava 2. februára (TASR) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by privítala, keby bol v Ústave SR presne zadefinovaný status prokuratúry a jej zaradenie ku konkrétnej moci. Uviedla to novinárom počas stredajšieho rokovania vlády. Nepredpokladá, že by k takejto zmene prišlo v rámci súčasnej koalície.

Prokuratúra je podľa jej slov zadefinovaná v Ústave SR pomerne všeobecne, pričom jej status dopĺňa judikatúra Ústavného súdu (ÚS) SR. "Bolo by veľmi dobré, ak by sme v Ústave SR presne zadefinovali, aký má mať prokuratúra status a ku ktorej moci patrí," priblížila ministerka.

Pripomenula, že vláda nemá takúto ambíciu zadefinovanú vo svojom programovom vyhlásení. "Nemyslím si, že by mohla byť v rámci tejto koalície zhoda na zmene Ústavy SR, ktorá by sa týkala prokuratúry," dodala.

Ako ministerka môže iniciovať debatu, ktorá by s týmto súvisela. "Potom sa môžeme rozprávať o tých častiach programového vyhlásenia vlády, ktoré hovoria o konkrétnych zmenách v prokuratúre. To by som však určite nenazývala veľká reforma," doplnila Kolíková.