Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kolíková: Úrad európskej prokuratúry zlepší vyšetrovanie DPH podvodov

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hlavnou úlohou Úradu európskej prokuratúry je bojovať proti podvodom, ktoré sa týkajú finančných prostriedkov EÚ.

Luxemburg 7. júna (TASR) – Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) privítala vznik Úradu európskej prokuratúry (EPPO). Očakáva, že činnosť nového úradu bude prínosná najmä vo vyšetrovaní podvodov s DPH. Ministerka to uviedla v pondelok v Luxemburgu, kde sa má okrem iného popoludní stretnúť s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Codrutou Kövesiovou.

Európska prokuratúra funguje od 1. júna. „Inštitúcia sa ešte len rozbieha. Myslím si, že buď tomu veriť alebo neveriť. Ja verím, že je to dobrá cesta. Je dobré, že pre trestné činy, ktoré sa páchajú v európskom priestore, je vytvorený inštitút európskeho prokurátora,“ zdôraznila ministerka.

Kolíková verí, že nová inštitúcia zabezpečí zlepšenie komunikácie medzi prokurátormi z jednotlivých európskych krajín, najmä v súvislosti s vyšetrovaním podvodov s DPH. „Práve tu sa očakáva, že spolupráca medzi európskymi prokurátormi bude úspešná a podarí sa nám týchto páchateľov dolapiť,“ podotkla.

Hlavnou úlohou Úradu európskej prokuratúry je bojovať proti podvodom, ktoré sa týkajú finančných prostriedkov EÚ. Môže vyšetrovať aj cezhraničné podvody v oblasti DPH - ak sa týkajú najmenej dvoch členských krajín EÚ a spôsobená škoda presiahla desať miliónov eur -, a tiež colné delikty. Sídlom nezávislého Úradu európskej prokuratúry je Luxemburg, kde pôsobí 22 prokurátorov zo štátov, ktoré sa do fungovania EPPO zapojili. Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko tak zatiaľ neurobili.

Slovensko zastupuje vo funkcii európskeho prokurátora Juraj Novocký. V SR pôsobí aj päť tzv. delegovaných prokurátorov.






(osobitný spravodajca TASR Ondrej Hercegh)