Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kolíková:Bolo by dobré, ak by GP vysvetlila prepustenie exšéfa SIS

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) počas 28. schôdze vlády SR 31. augusta 2021 Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakáva od Generálnej prokuratúry (GP) SR viac informácií k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády.

"Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády, myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, kedy je to náležité,“ povedala ministerka.

Nechcela sa zatiaľ bližšie vyjadrovať ani k prípadu policajného prezidenta Petra K. a špekulovať o jeho možnom rozhodnutí, ktoré sa očakáva, že oznámi na svojej popoludňajšej tlačovej konferencii. Vo všeobecnosti si Kolíková myslí, že medializované prípady by mali byť verejnosti veľmi dobre a zrozumiteľné vysvetlené, aby sa neobjavovali dohady a konšpirácie.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že generálna prokuratúra rozhodnutím o zrušení viacerých obvinení obišla súdy. "Čo vzbudzuje oprávnené pochybnosti o dôvodoch takéhoto konania, ktoré pôsobia účelovo a zaujato. Očakávam veľmi podrobné a jasné odôvodnenie rozhodnutia a tiež to, že generálny prokurátor sa postaví pred občanov aj poslancov a na všetky otázky odpovie," zdôraznila.

Na archívnej snímke vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Upozornila, že takéto kroky môžu smerovať k znechuteniu policajtov a prokurátorov, ktorí boj proti korupcii berú poctivo a vážne. Vyjadrila znepokojenie z toho, akým spôsobom je práca generálnej prokuratúry vnímaná od nástupu jej nového šéfa. Pripomenula, že poslanci Za ľudí Maroša Žilinku nevolili.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila. V krátkej dobe má byť prepustený na slobodu. Pre TASR to potvrdil Pčolinského obhajca Ondrej Urban, upozornili na to Aktuality.sk.