Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kolíková:Je dôležité, aby sa vyšetrili všetky trestné činy na Ukrajine

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je to veľmi dôležité pre demokraciu v Európe, tak ako je dôležité, aby Ukrajina v tejto vojne zvíťazila, uviedla ministerka spravodlivosti.

Brno 6. júna (TASR) - Slovensko a Česko považujú za dôležité, aby sa vyšetrili všetky trestné činy páchané po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedla to v pondelok ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, ktorá v Brne rokovala s českým rezortným partnerom Pavlom Blažkom. TASR o tom informovala na základe tlačovej konferencie po skončení rokovania.

"Osobitne sme sa venovali Ukrajine. Spoločne vnímame veľmi vážne dôležitosť, aby sa riadne vyšetrili všetky trestné činy, ktoré sa dnes páchajú na Ukrajine. Je to veľmi dôležité pre demokraciu v Európe, tak ako je dôležité, aby Ukrajina v tejto vojne zvíťazila," uviedla Kolíková.

Okrem ukrajinského konfliktu sa rezortní partneri venovali aj blížiacemu sa českému predsedníctvu v Rade EÚ. Podľa českého ministra spravodlivosti bude toto predsedníctvo zatienené vojnou na Ukrajine.

"Čas prináša realitu, takú aká je. Mnohé plány, ktoré sme mali pripravené na české predsedníctvo (v Rade EÚ), trochu zanikajú vo svetle toho, čo sa deje vo svete, najmä na Ukrajine," dodal minister Blažek.

Kolíková ubezpečila českého kolegu, že v rámci predsedníctva môže Praha očakávať plnú podporu zo strany Slovenska. Podľa Blažka by bolo "veľmi vhodné", aby bola ČR zladená so SR v zásadných témach a postojoch.

Česko sa svojho v poradí druhého predsedníctva v Rade EÚ ujme 1. júla 2022. Praha stála na čele EÚ naposledy v prvej polovici roka 2009. Predsedníctvo Rady rotuje medzi členskými štátmi EÚ každých šesť mesiacov. Predsedajúca krajina vedie zasadnutia na všetkých úrovniach Rady, pričom pomáha zabezpečiť kontinuitu práce EÚ. České predsedníctvo bude historicky prvé, ktoré sa na začiatku svojej práce bude môcť opierať aj o výsledky Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Tie budú obsahovať odporúčania občianskych panelov na konkrétne reformy Únie.