Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kolíková kritizuje, že sa nepodarilo nájsť kandidáta na ombudsmana

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Dano Veselský

Myslím si, že toto bremeno si nesieme ako vláda, že tu máme viaceré inštitúcie, ktoré nemáme obsadené, a toto nie je dobre, uviedla ministerka spravodlivosti.

Bratislava 30. marca (TASR) – Nie je v poriadku, že doteraz nie je známy žiadny kandidát koalície na post verejného ochrancu práv. V stredu to zdôraznila ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a priznala rezervy koalície v schopnosti obsadzovať pozície vo verejných inštitúciách.

"Myslím si, že toto bremeno si nesieme ako vláda, že tu máme viaceré inštitúcie, ktoré nemáme obsadené, a toto nie je dobre. Myslím si, že si to uvedomuje každý z koaličných partnerov a musíme v tom urobiť nápravu," uviedla Kolíková a zdôraznila dôležitosť inštitútu ombudsmana.

Mandát súčasnej verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej vypršal oficiálne 29. marca. Už na začiatku februára oznámila, že sa o post nebude opätovne uchádzať. Kandidáti na jej nástupcu nie sú známi.

Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov Národnej rady SR.