Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kolíková: Obvody odvolacích a správnych súdov by mohli byť totožné

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo spravodlivosti SR avizovalo, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov.

Bratislava 28. júna (TASR) – Obvody odvolacích a správnych súdov by mohli byť v novom návrhu súdnej mapy totožné. V pondelok to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Návrh súdnej mapy plánuje opätovne predložiť do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

„Najväčšia zmena sa bude týkať obvodov správnych súdov, ktoré nekorešpondovali s obvodmi odvolacích súdov. Uvažujem skôr nad tým, že by mohli byť totožné,“ zdôraznila ministerka. Doplnila, že plánuje navrhnúť aj zmenu sídiel týchto nových správnych súdov. „Pôvodne bola úvaha, že Nitra, Žilina a Košice, momentálne uvažujem skôr nad Banskou Bystricou, Trnavou a Košicami,“ dodala.

Pred predložením do MPK chce znenie návrhu prekonzultovať na koaličnej rade. „Chcem od koaličných partnerov vedieť, aké majú k tomu podnety. Tie chcem vyhodnotiť, a tak chcem dať mapu ďalej,“ podotkla.

K pôvodnému návrhu novej súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok. Z toho 190 zásadných a osem hromadných. Návrh pripomienkovali aj tri ministerstvá.

Ministerstvo spravodlivosti SR avizovalo, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.