Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kolíkovej odporučili kandidátov na predsedov správnych súdov

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková./span> Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jediným uchádzačom na šéfa bratislavského správneho súdu bola sudkyňa Krajského súdu v Trnave Eva Behranová, ktorá bola zároveň komisiou navrhnutá za predsedníčku.

Bratislava 28. júla (TASR) - Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (SaS) odporučila vo štvrtok výberová komisia kandidátov na vymenovanie predsedov novovznikajúcich správnych súdov v Bratislave a v Banskej Bystrici. Výnimkou sú Košice, kde nebol úspešný ani jeden uchádzač. TASR o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Na pozíciu predsedu banskobystrického správneho súdu sa hlásili dvaja uchádzači - podpredseda Okresného súdu Banská Bystrica Daniel Ivanko a predseda senátu správneho kolégia Krajského súdu v Banskej Bystrici Peter Molčan. Komisia Kolíkovej navrhla vymenovať za predsedu správneho súdu Molčana.

Uchádzačmi o pozíciu predsedu košického správneho súdu boli predsedníčka Okresného súdu Košice – okolie Nicola Kuzmiaková a hosťujúci sudca v obvode Krajského súdu v Košiciach Peter Melichárek. "Vzhľadom na to, že v prípade Košíc nebol úspešný ani jeden uchádzač, v ďalších dňoch vypíšeme nové výberové konanie," uviedol Bubla.

Jediným uchádzačom na šéfa bratislavského správneho súdu bola sudkyňa Krajského súdu v Trnave Eva Behranová, ktorá bola zároveň komisiou navrhnutá za predsedníčku.

Výberový proces sa konal formou pohovorov. V prvej časti uchádzač predniesol vlastnú prezentáciu. V druhej časti pohovoru mali klásť členovia komisie uchádzačom otázky. Výberovú komisiu vo všetkých troch konaniach tvorili Viliam Karas, Pavol Naď, Marián Trenčan, Elena Berthotyová a Ján Mazák.

Správne súdnictvo sa na prvom stupni presunie od januára 2023 zo všeobecných súdov na tri špecializované správne súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Ich vytvorenie schválil parlament a odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová na jar 2022.