Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kollár a Pekarová Adamová hovorili o zvyšovaní cien, jadre i pandémii

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár a nová predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová počas prijatia na Bratislavskom hrade 17. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Dôležitou základňou na spoluprácu je podľa Pekarovej Adamovej členstvo v EÚ, ale aj Slavkovský formát, čiže zoskupenie Slovenska, ČR a Rakúska.

Bratislava 17. januára (TASR) - Zvyšovanie cien energií, jadrová energetika, pandémia i spolupráca na úrovni V4 či Slavkovského formátu boli témami pondelkového rokovania predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) a predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéty Pekarovej Adamovej. Kollár ju prijal v priestoroch Bratislavského hradu.

"Našli sme veľmi veľa spoločných tém, čo sa týka pandémie, jadrovej energetiky, zvyšovania cien energií či inflácie. Myslím si, že spolupráca medzi našimi krajinami bude naďalej nadštandardná. Som veľmi rád, že sme si porozumeli aj pri pohľade na V4 a ďalšie spoločné fungovanie v rámci V4," vyhlásil Kollár na spoločnej tlačovej konferencii.



Pekarová Adamová zdôraznila, že zhodu majú partneri aj v téme jadra. "Zhodneme sa v tom, že sa chceme i naďalej usilovať o to, aby bolo jadro vnímané ako bezemisný zdroj. Verím, že v tomto úsilí budeme úspešní," skonštatovala.

Dôležitou základňou na spoluprácu je podľa nej členstvo v EÚ, ale aj Slavkovský formát, čiže zoskupenie Slovenska, ČR a Rakúska. Šéfka českej snemovne zároveň Kollára pozvala na návštevu.



Partneri sa tiež zhodli, že V4 je užitočná, potrebná a nemala by byť využívaná len pre záujem jedného štátu. "Je to všeobecné pravidlo, ktoré chceme ctiť," povedala Pekarová Adamová. Chcú tiež spolupracovať na témach v rámci nadchádzajúceho českého predsedníctva v Rade EÚ a slovenského predsedníctva V4.

Pekarová Adamová a Kollár sa popoludní presunú k bratislavským pamätníkom Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigua Masaryka, ktorých pamiatku si uctia položením vencov.