Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kollár hovoril s ruským ministrom Faľkovom o prehlbovaní spolupráce

Na archívnej snímke ruský minister pre vedu a vysoké školstvo Valerij Faľkov. Foto: TASR/AP

Šéf slovenského parlamentu považuje za dôležité, aby sa zintenzívnila spolupráca v oblasti vzdelávania.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok prijal v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu ministra pre vedu a vysoké školstvo Ruskej federácie Valerija Faľkova. Témou ich rozhovoru bola medziparlamentná spolupráca a jej prehlbovanie či ekonomické vzťahy. TASR o tom informovali z Kancelárie NR SR.

Stretnutie sa uskutočnilo v súvislosti s aktuálnym 21. zasadnutím slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu. Tá sa tento rok koná v Bratislave a Faľkov pôsobí ako spolupredseda tejto komisie.

Predseda slovenského parlamentu ocenil účasť vysokých predstaviteľov ruského parlamentu na oslavách 77. výročia SNP v Banskej Bystrici. "Vzťah medzi našimi krajinami je dobrý," uviedol Kollár.

Jednou z tém bola aj medziparlamentná spolupráca, ktorá je významným a dôležitým prvkom udržiavania korektných bilaterálnych vzťahov oboch krajín. Skupina priateľstva NR SR s Ruskou federáciou je počtom svojich členov druhou najväčšou spomedzi krajín, s ktorými Rusko na parlamentnej úrovni spolupracuje, pričom má 38 členov z celého politického spektra.

Na stretnutí sa zúčastnil aj predseda skupiny priateľstva a predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD), ďalej predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽANO) a poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený).

Kancelária pripomenula, že Ruská federácia dlhodobo patrí medzi významných obchodných partnerov Slovenska. Ruský minister pre vedu a vysoké školstvo vidí priestor na ďalšiu ekonomickú spoluprácu našich krajín v oblasti elektropriemyslu a vodíkových áut. Kollár tvrdí, že s Ruskom má Slovensko dobré osobné aj obchodné vzťahy. "Na tom by sme radi ďalej pracovali,“ doplnil.

Šéf slovenského parlamentu považuje za dôležité, aby sa zintenzívnila spolupráca v oblasti vzdelávania. Faľkov v tejto súvislosti dodal, že ruské univerzity neexistujú len pre profesorov a študentov, ale aj pre partnerov Ruskej federácie.

Pripomenul, že Ruská federácia spúšťa nový program zameraný na fyziku. Slovenským vedeckým kolektívom ponúkol možnosť spolupracovať na tomto projekte.