Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kollár je za dohodu s firmami o ich príspevku na protiinflačný balíček

Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kollár sa spolu so svojím kolegom v diskusii Robertom Ficom zhoduje v tom, že okrem zdanenia nadmerného zisku bohatých firiem by sa mal opätovne zaviesť bankový odvod.

Bratislava 15. mája (TASR) - Cestou k dohode celej koalície v rámci schvaľovania protiinflačného balíčka by mohlo byť spoločné rokovanie a dohoda vlády so spoločnosťami, ktorých nadmerné zisky majú byť zdanené. Myslí si to predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že ústretový postup firiem by mohol zmeniť aj postoj Richarda Sulíka a strany SaS.

"Som presvedčený, že by pomohlo, ak by sme to len tak nenariadili, ale sa s firmami vrátane bankového sektora stretli a dohodli sa na tom, koľko a akým spôsobom môžu v týchto ťažkých časoch prispieť. Verím, že aj firmy budú ústretové," zdôraznil Kollár. "Toto by mohlo presvedčiť aj Richarda Sulíka, ktorý ich v rámci svojej politiky legitímne bráni," povedal Kollár.

Spolu so svojím kolegom v diskusii, predsedom Smeru-SD a poslancom parlamentu Robertom Ficom sa zhoduje v tom, že okrem zdanenia nadmerného zisku bohatých firiem by sa mal opätovne zaviesť bankový odvod.

Fico je dokonca za to, aby bol tento odvod aj trojnásobne vyšší ako v minulosti. "My v každom prípade musíme hľadať zdroje tam, kde sú, a musíme ich poskytnúť rýchlo," uviedol o nutnosti opatrení proti zdražovaniu. Uistil, že za zdanenie nadmerných ziskov a bankový odvod jeho strana v parlamente zahlasuje, bude však proti tomu, ak by sa mali prostriedky na protiinflačný balíček negatívne dotknúť príjmov samospráv. "Za toto nikdy nebudeme hlasovať, aby sa bralo samosprávam. Tie nebudú mať potom inú možnosť, ako zvyšovať miestne dane," upozornil Fico na jeden z krokov, ktoré avizovali samosprávy ako vynútenú reakciu na nižšie príjmy pre mestá a obce.


Sme rodina prezidentského kandidáta nepostaví, Smer-SD áno



Na archívnej snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann


Hnutie Sme rodina nepostaví svojho kandidáta do prezidentských volieb v roku 2024. V diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder hnutia a predseda Národnej rady SR Boris Kollár. "Uvidíme, kto sa prihlási," uviedol ďalej na otázku podpory Sme rodina.

Predseda Smeru-SD Robert Fico, naopak, potvrdil, že jeho strana bude mať vlastného kandidáta. "Bude proslovenský, sociálne orientovaný, taký, ktorý vníma členstvo v Európskej únii ako partnerstvo, nie podriadenosť," zdôraznil.