Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kollár na olympiádu do Pekingu nejde, bojkot odporúča koordinovať s EÚ

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Svet si podľa nej nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na zimné olympijské hry (ZOH) do Pekingu nepôjde. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Stanovisko v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády, ktorý avizovalo viacero štátov, by podľa šéfa parlamentu malo Slovensko koordinovať v súčinnosti s Európskou úniou (EÚ).

Diplomatický bojkot ZOH 2022 v Pekingu tento týždeň oznámili USA v súvislosti s "genocídou" Číny voči ujgurskej menšine v regióne Sin-ťiang i ďalším porušovaním ľudských práv. Pripojili sa k nim Kanada, Austrália a Veľká Británia.

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmannová v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie, ako aj trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu. Svet si podľa nej nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.