Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

FOTO: V Bratislave si predstavitelia pripomenuli výročie SNP

Na snímke sprava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister obrany SR Jaroslav Naď, ministerka kultúry SR Natália Milanová (obaja OĽaNO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas spomienkového pietneho aktu pri príležitosti 78. výročia SNP vo štvrtok 25. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Výročie Slovenského národného povstania si vo štvrtok pripomenuli v Bratislave predstavitelia štátu, samosprávy, veľvyslanectiev a Zväzu protifašistických bojovníkov i priami účastníci povstania.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Našim predkom boli cudzie ideológie, ktoré vyvyšovali jeden národ nad druhý, Slovákom je to cudzie aj dnes. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na pietnej spomienke v Bratislave pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania (SNP). Práve demokratické tradície a odpor k ideológiám nenávisti a útlaku podľa neho pomáhali našim predkom správne sa orientovať v zložitej vnútropolitickej i medzinárodnej situácii. SNP označil Kollár za jednu z najvýznamnejších udalostí našich moderných dejín. Podotkol, že ak chceme upevňovať slovenskú štátnosť, nemôžeme sa nehlásiť k odkazu SNP.

"Slováci v moderných dejinách nesnívali o dobývaní cudzích krajín. Nesnažili sa ovládať iné územie ani iné národy. Nesnažili sa vládnuť nikomu, naopak, snažili sa o vlastnú samosprávu, o uznanie vlastného práva na samourčenie, o vlastný štát. Našim predkom boli preto cudzie všetky ideológie, ktoré vyvyšovali jeden národ nad druhý, ktoré hlásali ideológiu rasovej nadradenosti vyvolenej rasy nad ostatnými 'podradnými' rasami. Bolo im to cudzie v minulosti a je im to cudzie aj dnes," vyhlásil Kollár. "Slovenské národné povstanie je žiarivá tradícia nášho národa a tak by to aj malo zostať," dodal.

Predseda parlamentu ozrejmil, že naši predkovia sa vlastného štátu po storočnej snahe dočkali tesne pred druhou svetovou vojnou, no mnohí si uvedomovali, že diskriminácia a neskôr deportácia časti obyvateľstva Slovenska diskvalifikuje režim a zamedzuje mu prežiť v povojnovej Európe, kde zvíťazia spojenecké mocnosti.

"Práve v záujme prežitia slovenského národa a jeho štátnosti v povojnovej Európe pripravovali predstavitelia odbojových organizácií, najmä Slovenskej národnej rady a Vojenského ústredia, ozbrojené vystúpenie na strane antifašistickej koalície," uviedol Kollár s tým, že cieľom nebolo zrušenie slovenského práva na vlastnú štátnosť, ale nájdenie jej miesta v povojnovej Európe.

Na snímke účastníci Slovenského národného povstania počas spomienkového pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 78. výročia SNP pri pamätníku v Bratislave 25. augusta 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Aj suverénna Slovenská republika, ktorá vznikla rozdelením Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa podľa slov Kollára hlásila k odkazu SNP. Dodal, že 30-ročná existencia suverénnej SR svedčí o tom, že republika je budovaná na spoľahlivých základoch. "Je to nielen vďaka stáročným tradíciám, ktoré sú spomínané v preambule Ústavy SR, ale aj vďaka moderným demokratickým a antifašistickým tradíciám, medzi ktoré patrí aj boj proti fašizmu a v SNP," priblížil.

Milanová: Bez SNP by Slovensko v 2. svetovej vojne stálo na zlej strane dejín


Bez Slovenského národného povstania (SNP) by Slovensko v druhej svetovej vojne stálo na zlej strane dejín. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) to uviedla na štvrtkovej pietnej spomienke pri príležitosti 78. výročia SNP. Vyzvala ľudí, aby nedopustili zopakovanie sa hrôz druhej svetovej vojny aj v 21. storočí.

Na snímke na bratislavskom Námestí SNP sa konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania vo štvrtok 25. augusta 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Buďme občanmi, ktorí povedia jasné nie všetkým, ktorí spochybňujú našu jasnú proeurópsku a proatlantickú orientáciu. Slovensko dlhé roky tvrdo bojovalo, aby sa začlenilo medzi krajiny, kde hodnoty ako sloboda a demokracia nezostávajú len na papieri. Nedopusťme, aby sa opäť rozhodovalo o nás bez nás," vyhlásila ministerka.

Ako upozornila, na vznik akejkoľvek tyranie stačí, keď väčšina zostane mlčať. Podotkla, že aj dnes sa nájdu takí, ktorí hovoria, že lepšie nerobiť nič, starať sa o seba a nevšímať si dianie za hranicami. "Nepočúvajme týchto falošných prorokov, ktorí robia z agresora obeť a z obete agresora. Snažili sa o to v dvoch svetových konfliktoch aj počas 21-ročnej okupácie Československa 'bratskými' vojskami Varšavskej zmluvy," vyzvala Milanová.

Ministerka povzbudila na spoločnosť, ktorú definuje zdravá sebadôvera a nie hľadanie vnútorných nepriateľov. Pripomenula, že po boku slovenských hrdinov bojovali príslušníci ďalších 32 národov a národností. Volá po vyslaní jasného signálu svetu, že ľudia nedopustia, aby verejný priestor zaplnili pohrobkovia akéhokoľvek -izmu. "Musíme sa preto zjednotiť, musíme preto opäť povstať a prehovoriť silným hlasom. Tak, aby tisícky obetí Slovenského národného povstania neboli márne. Buďme preto statoční nielen v našich slovách, ale predovšetkým v činoch," zdôraznila.

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas príhovoru v rámci spomienkového a pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 78. výročia SNP 25. augusta 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Výročie Slovenského národného povstania si vo štvrtok pripomenuli v Bratislave predstavitelia štátu, samosprávy, veľvyslanectiev a Zväzu protifašistických bojovníkov i priami účastníci povstania. Na Námestí SNP položili vence k pamätníku.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Od ozbrojeného povstania domáceho odboja počas druhej svetovej vojny uplynie v pondelok 29. augusta 78 rokov.