Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kollár navrhne rokovať o zmene ústavy na začiatku parlamentnej schôdze

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Fica je prijatie zákona predpokladom akejkoľvek súčinnosti a spolupráce opozície pri ďalších rokovaniach parlamentu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár navrhne rokovať o zmene ústavy k predčasným voľbám na začiatku najbližšej parlamentnej schôdze. Vyhlásil to v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 na margo výzvy lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica, ktorý už skôr navrhol, aby bol tento bod na schôdzi zaradený ako prvý.

"Dajme to na začiatok, súhlasím s tým, urobím procedurálny návrh hneď na začiatku schôdze, aby sme to presadili úplne na začiatku, teda predsunuli," povedal Kollár s tým, že bude za návrh hlasovať a lobovať u koaličných partnerov, aby zaň hlasovali tiež. "Keď nebudeme schopní prijímať zákony na pomoc ľudom, tak sme za predčasné voľby, ale na to je potrebný tento bod," poznamenal s tým, že by nechcel sedieť vo vláde, ktorá nevie pomôcť ľuďom.

Podľa Fica je prijatie zákona predpokladom akejkoľvek súčinnosti a spolupráce opozície pri ďalších rokovaniach parlamentu. "Prerokujme ten návrh, schváľme ho v prvom čítaní a nikto nemá problém, aby Národná rada rokovala o všetkom potrebnom," skonštatoval. Predčasné voľby sú podľa neho jediným riešením hlbokej vládnej krízy.

To, či sa SaS vráti do vlády po prípadnom odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie, je podľa Kollára otázka pre konzílium psychiatrov. "Toto už je blázinec, to je psychiatria," skonštatoval. Podľa Fica ide o najvýstižnejšie slová na aktuálnu situáciu vo vláde na Slovensku.
Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD) 22. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann

Obaja odmietajú rozhodnutie Európskej komisie (EK) o tom, že Maďarsku má byť pozastavených približne 7,5 miliardy zo spoločného rozpočtu EÚ pre údajné porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. Zhodujú sa, že je neprípustné trestať akýkoľvek štát za iný politický názor. V opačnom prípade je to podľa nich koniec EÚ. "Aj na vláde aj koalícii za nás poviem, že budeme tento názor vetovať," vyhlásil Kollár.

Podotkol, že síce s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána nesúhlasí, rešpektuje Maďarsko ako samostatný štát. "Môžeme ho kritizovať, súhlasiť s ním či nesúhlasiť, ale aby sme takýmto spôsobom zaviedli takýto precedens, je to koniec EÚ. Proti tomuto sa musíme rázne postaviť," skonštatoval šéf parlamentu.

"Niekto si vymyslel, že v Maďarsku boli porušené princípy právneho štátu a komisia bezprecedentne prvýkrát navrhuje, aby im bolo odňaté z európskych fondov. (...) Maďarsko bolo potrestané za to, že má iný názor na Ruskú federáciu a na to, čo sa momentálne deje na Ukrajine," uviedol Fico. Konanie EK považuje za šokujúce a jeho líderstvo označil za nemožné. "Keby som bol dnes predsedom vlády, tlačil by som, aby sme vetovali toto rozhodnutia komisie," doplnil.