Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kollár navrhuje dať ako druhý bod parlamentnej schôdze zmenu ústavy

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) počas 71. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 13. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tá sa týka skrátenia volebného obdobia ústavným zákonom alebo referendom.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) navrhuje zaradiť ako druhý bod parlamentnej schôdze návrh novelizácie Ústavy SR. Tá sa týka skrátenia volebného obdobia ústavným zákonom alebo referendom. Vyplýva to z programu Národnej rady (NR) SR.

Program budú poslanci schvaľovať na začiatku schôdze. Návrh na zmenu ústavy predložili poslanci zo Sme rodina. Hovorí o tom, že pokiaľ by referendum bolo úspešné, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. Nová legislatíva by sa mala vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Riadna schôdza sa mala začať už minulý týždeň, no v stredu (14. 9.) nebolo plénum uznášaniaschopné. Neprezentovali sa poslanci SaS ani opozícia. Opozičný Smer-SD chcel, aby sa o novele ústavy rokovalo ako o prvom bode programu. Liberáli už avizovali, že otvorenie schôdze v utorok (20. 9.) podporia, s koalíciou už hovorili aj o viacerých návrhoch.