Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár: O kolúznu väzbu sa zaujímame aj kvôli Vladimírovi P.

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po návšteve Ústavu na výkon väzby a ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave 5. mája 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca.

Bratislava 6. mája (TASR) – Koaličné hnutie Sme rodina sa zaujíma o kolúznu väzbu aj kvôli bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi P. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to vyhlásil po stredajšej (5. mája) návšteve Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.



Kritizuje, že bývalý riaditeľ SIS sa nachádza dva mesiace v kolúznej väzbe, ale ešte nebol zbavený mlčanlivosti. „Pre mňa je to neprípustné a nepochopiteľné,“ zdôraznil. Zopakoval, že prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená vyhovieť prípadnej požiadavke vyšetrovateľa na zbavenie mlčanlivosti exšéfa SIS.

„Národný bezpečnostný úrad jasne povedal, že je tu zákon o SIS, ktorý hovorí o tom, že aj keď sa jedná o trestný čin, príslušníci SIS nemôžu vypovedať, lebo by sa dopustili trestného činu,“ uviedol. Zároveň dodal, že s otázkou skrátenia lehôt väzby prišlo Sme rodina za šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) už na jeseň 2020.



Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava K. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.