Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Liberáli v NOVA zatiaľ ostávajú

Jozef Kollár. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Zotrvanie podmieňujú priestorom pre vlastnú liberálnu politiku v tomto hnutí.

Bratislava 18. júla (TASR) - Liberáli na čele s Jozefom Kollárom zatiaľ ostávajú v konzervatívnom hnutí NOVA Daniela Lipšica. Takýto záver prijali na dnešnom rokovaní s tým, že zotrvanie podmieňujú splnením verejného prísľubu Daniela Lipšica o priestore pre liberálnu politiku v tomto hnutí.

"Rozhodnutie Daniela Lipšica o zrušení ideových frakcií a súvisiacich zmenách stanov považujú členovia občianskeho združenia Liberálna dohoda (LIDO) za faul voči lojálnemu partnerovi, navyše presadený nepoctivým spôsobom. Pre liberálov nie sú dôležité stranícke funkcie, ale priestor na presadzovanie liberálnych hodnôt a programu," uvádza sa vo vyhlásení.

Kollár pred dnešným rokovaním pre TASR povedal, že on osobne nevidí žiaden racionálny dôvod zotrvávať v hnutí NOVA. To, čo sa stalo v Detve na rokovaní Republikovej rady hnutia, keď boli liberáli zbavení riadiacich funkcií a boli zrušené ideologické frakcie, Kollára veľmi prekvapilo a nepovažuje to za korektné a čestné.

"Bol zrušený kľúčový princíp, na ktorom bola vystavaná celá fúzia, a to bol princíp, že hnutie bude širokospektrálne s troma frakciami - liberálnou, konzervatívnou a občiansko-demokratickou, a že každý predseda frakcie bude mať právo veta. Ak to malo byť modifikované, tak po vzájomnej dohode, nie po jednostrannom vyhlásení kohokoľvek. Bola to vec, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Vladimír Mečiar," zdôraznil.

Kollár aj s poslancami Martinom Chrenom, Jurajom Drobom, Danielom Krajcerom a Jurajom Miškovom a desiatkami členov SaS opustili stranu Richarda Sulíka v roku 2013. Následne sa spojili s hnutím NOVA Daniela Lipšica.

Lipšic pre TASR reagoval, že NOVA po rokovaní Republikovej rady v Detve urobila zmeny preto, aby bol možný programový aj personálny reštart hnutia. "Každý, kto sa chce pripojiť, je vítaný. Určite sa budeme sústreďovať najmä na ekonomický a sociálny program, nie na ideologické témy. Podľa mojej mienky to, čo dnes ľudí najviac trápi, je vysoká nezamestnanosť a pocit, že ak nemajú konexie, nevedia sa dostať k dobrej práci," povedal Lipšic.

Podľa jeho slov zo Slovenska odchádza ročne 40.000 ľudí nie kvôli registrovaným partnerstvám, ale preto, že nemajú patričné príležitosti. "SR stále funguje ako oligarchická demokracia, preto je tu obrovská miera korupcie. Toto chceme prioritne riešiť a pevne verím, že liberáli sa pridajú k tomuto programu. Považujeme obrovskú mieru korupcie za jeden z hlavných zdrojov ekonomickej a sociálnej situácie na Slovensku a myslím si, že na tom sa vieme zhodnúť," uzavrel Lipšic.