Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kollár otvoril schôdzu, plénum prerokuje predĺženie núdzového stavu

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Na schôdzi majú poslanci prerokovať aj novelu zákona o diaľničnej známke, ktorú majú prebrať v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 24. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v utorok popoludní zišli na 24. schôdzi, na ktorej majú rozhodnúť o odsúhlasení predĺženia núdzového stavu. Rokovanie otvoril predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V úvode schôdze vystúpil s príhovorom podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD), v ktorom si pripomenul osobnosť zosnulého poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka. Poslanci si ho zároveň uctili minútou ticha.



Na schôdzi majú poslanci prerokovať aj novelu zákona o diaľničnej známke, ktorú majú prebrať v skrátenom legislatívnom konaní. V návrhu programu schôdze je tiež uznesenie, ktoré predložili poslanci Smeru-SD. Týka sa predloženia návrhu národného plánu podpory obnovy a odolnosti na verejnú diskusiu.

Na snímke kondolenčná kniha pri fotografii zosnulého poslanca NR SR Ľubomíra Petráka (Smer-SD) počas 24. schôdze Národnej rady SR v Bratislave v stredu 24. februára
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní.

Poslanci majú tiež rokovať o vládnej novele zákona o diaľničnej známke. Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky by malo byť podľa navrhovanej úpravy možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti.

Návrh uznesenia z dielne Smeru-SD hovorí o tom, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad meškaním prác národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Parlament by mal tiež podľa návrhu požiadať vládu, aby okamžite predložila na schôdzu NR SR správu o stave prípravy národného plánu.

Poslanci tiež majú na schôdzi prebrať návrh na voľbu poslancov za členov Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.