Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kollár považuje za neprijateľné, aby diplomatov perzekvovali za názor

Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár. Foto: TASR Jaroslav Novák

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) považuje za "absolútne neprijateľné", aby boli diplomati perzekvovaní len za vyslovenie svojho názoru. Uviedol to pre TASR v reakcii na zadržanie bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu. Ten ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva verejne podporil minuloročné protesty proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) považuje, podobne ako Kollár, za neprijateľné prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií, ako aj bežných občanov. "Slovensko podporuje občanov Bieloruska, zvlášť tých, ktorí sa ozvali ako prví proti nedemokratickému režimu. Volám po tom, aby bieloruské úrady neprenasledovali svojich občanov, aby boli politickí väzni prepustení a aby boli dodržiavané základné ľudské práva a slobody," skonštatovala pre TASR.

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod. Bieloruské úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov tejto platformy. Prehľadali aj Leščeňov byt. Následne ho zadržali a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa v auguste 2020 vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách.

Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Lukašenko Leščeňu z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020.