Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kollár: Schôdzu pravdepodobne prerušíme do 10. januára

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Schôdzu by mali prerušiť v utorok po hlasovaní o 17.00 h. Odhlasovať by sa mali prerokované návrhy, napríklad tie z rezortu zdravotníctva.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili pondelkové rokovanie. V závere dvanásteho rokovacieho dňa 78. schôdze sa venovali novele Trestného zákona z dielne poslanca Milana Vetráka (OĽANO). Pokračovať v rokovaní budú poslanci v utorok (20. 12.) od 9.00 h.

Vetrák ozrejmil, že novelou chce reagovať na záležitosti, o ktorých sa dlhodobo diskutuje. Jednou z nich je, či je vhodné mať v Trestnom zákone obligatórne prepadnutie majetku ako trest aj vzhľadom na posledný vývoj na domácej, ale aj medzinárodnej úrovni. Pripomenul, že na Ústavnom súde (ÚS) SR je podanie od opozičných poslancov, ktoré podľa neho nie je motivované len odborne, ale môže reflektovať na to, že od roku 2020 sa uvoľnili ruky vyšetrovateľom a nominantom bývalých vlád hrozia aj tresty prepadnutia majetku. V novele rieši aj to, či je suma, keď sa konanie považuje za trestný čin, stanovená vo vhodnej výške.

Aktuálna schôdza Národnej rady (NR) SR sa pravdepodobne v utorok (20. 12.) preruší do 10. januára. Dovtedy by sa malo rokovať o podobe rozpočtu na budúci rok aj ďalšom postupe. V pléne NR SR to po poslaneckom grémiu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ak by došlo ešte do stredy (21. 12.) k príprave novej podoby rozpočtu, mohlo by sa o ňom hlasovať.

Schôdzu by mali prerušiť v utorok po hlasovaní o 17.00 h. Odhlasovať by sa mali prerokované návrhy, napríklad tie z rezortu zdravotníctva. "Len čo by sa udiala taká vec, že by sa terajší rozpočet stiahol a do zajtra alebo stredy by sa pripravil nový, poslankyňa Zemanová nás požiadala, aby sme ešte v stredu schvaľovali nový rozpočet. Ale to nevidím veľmi reálne," priblížil Kollár. V utorok o 16.30 h má zasadať grémium, kde sa definitívne dohodnú na ďalšom postupe.



Prerušenie schôdze do 10. januára odôvodnil Kollár aj tým, že dovtedy by mal byť priestor na úpravu rozpočtu a ďalšie rokovania. Poslanci, ktorí si myslia, že by im zatiaľ neprešli zákony, môžu podľa Kollára presunúť hlasovanie o nich na ďalšiu schôdzu.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) prerušil v pondelok po 17.00 h rokovanie 78. schôdze. Dôvodom bolo zasadnutie poslaneckého grémia.