Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kollár rokoval s kolegami z V4 aj o pandémii, vyjadril tiež podporu ČR

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Kollár sa zároveň poďakoval partnerom, ktorí Slovensku ponúkli pomoc či už vo forme vakcín, zdravotníckeho personálu, nemocničných kapacít, expertízy alebo materiálu.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Hlavnými témami stredajšieho spoločného rokovania predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) boli najmä vyhliadky boja proti pandémii a aktuálne bezpečnostné problémy v regióne v kontexte digitálnej bezpečnosti, bezpečnosti informácií a hybridných hrozieb. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Pre pandémiu sa rokovanie konalo on-line, Slovensko zastupoval predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Predsedovia parlamentov krajín V4 sa v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu venovali i možnosti zavedenia digitálnych zelených certifikátov, tzv. očkovacích pasov. Kollár sa zároveň poďakoval partnerom, ktorí Slovensku ponúkli pomoc či už vo forme vakcín, zdravotníckeho personálu, nemocničných kapacít, expertízy alebo materiálu.

Účastníci rokovania sa venovali aj aktuálnej zahraničnopolitickej situácii v Českej republike. "Akékoľvek aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti krajín a ich občanov dôrazne odsudzujeme," konštatoval Kollár. Vyjadril tiež podporu a solidaritu predsedovi Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkovi Vondráčkovi a predsedovi Senátu Milošovi Vystrčilovi.

V ďalšej časti rokovania sa predsedovia parlamentov V4 venovali téme dezinformácií a bezpečnosti v digitálnom priestore. Kollár považuje boj proti hrozbám na internete za náročný a potrebu vidí aj v upriamení pozornosti na medziľudské vzťahy a komunikáciu. Diskutovali aj o blížiacej sa Konferencii predsedov parlamentov EÚ, ktorá by sa mala konať formou videokonferencie počas nemeckého predsedníctva v EÚ.