Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kollár s prezidentom Islandu hovoril o geotermálnej energii i vzdelaní

Na snímke islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson počas tlačovej konferencie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 27. októbra 2022 v Bratislave. Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovenska. Foto: TASR - Martin Baumann

Nosnými témami stretnutia bolo rozvíjanie bilaterálnych vzťahov, vrátane spolupráce v oblastiach geotermálnej energie, vzdelávania či zdravotníctva.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok prijal na Bratislavskom hrade prezidenta Islandskej republiky Gudniho Thorlaciusa Jóhannessona. Nosnými témami stretnutia bolo rozvíjanie bilaterálnych vzťahov, vrátane spolupráce v oblastiach geotermálnej energie, vzdelávania či zdravotníctva. TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR.

"Geotermálna energia je čistá, nemá nepriaznivý efekt na zdravie ľudí a súčasne znižuje energetickú závislosť od iných krajín," zdôraznil islandský prezident. Poznamenal, že impulzom pre zvýšenie sebestačnosti v oblasti energetiky bola na Islande práve energetická kríza v 70. rokoch minulého storočia. Kollár v tejto oblasti vidí priestor na nadviazanie spolupráce. "Slovensko má priaznivé podmienky na používanie geotermálnej energie. Práve Island ako priekopník v používaní tohto typu energie by mohol byť skvelým partnerom pre efektívne využitie potenciálu, ktorý Slovensko má, ale nevyužíva," dodal šéf slovenského parlamentu. Zároveň doplnil, že vzájomnú spoluprácu možno rozšíriť aj na parlamentnej úrovni, pri možnej budúcej príprave legislatívy potrebnej na aktívne využívanie geotermálnej energie.

Jednou z tém spoločného rozhovoru bola taktiež spolupráca na akademickej úrovni. "Som rád, že mnoho našich študentov získava vzdelanie práve u vás na lekárskej fakulte v Martine a Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach," ocenil prezident Islandu. Predseda Národnej rady SR v tejto súvislosti dodal, že v rámci plánu obnovy má byť v Martine postavená nová fakultná nemocnica, čo by pomohlo nielen slovenským, ale aj islandským študentom medicíny.

Obaja ústavní činitelia diskutovali aj o možnostiach získania vzdelania v geotermálnej energii pre slovenských študentov na Islande.