Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kollár sa zhodol s Kövérom na snahe ešte viac zlepšiť vzájomné vzťahy

Predseda NR SR Boris Kollár a predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér (vpravo) počas prijatia v Budapešti v utorok 30. júna 2020. Boris Kollár pricestoval na jednodňovú návštevu Maďarska. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Predseda NR SR nadväzuje na prvú delegáciu premiéra Igora Matoviča, ktorý tu bol pred týždňom.

Budapešť 30. júna (TASR) - Parlamenty Slovenska a Maďarska sa budú usilovať o budovanie nadštandardných dvojstranných vzťahov i vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Zhodli sa na tom v utorok v Budapešti predseda Národnej rady SR Boris Kollár s predsedom Národného zhromaždenia Lászlóom Kövérom.

"Nadväzujem na prvú delegáciu premiéra (Igora) Matoviča, ktorý tu bol pred týždňom, a rovnako chcem posunúť aj našu spoluprácu s pánom predsedom parlamentu v tomto duchu v budovaní dobrých maďarsko-slovenských vzťahov. Ubezpečil som pána predsedu, že je v našom bytostnom záujme udržiavať veľmi úzku spoluprácu v rámci V4, ktorú budeme podporovať, a tento formát musíme rozvíjať," povedal Kollár na oficiálnej jednodňovej návšteva Maďarska.



Podľa Kollára rokovali o viacerých otázkach. "Musím konštatovať, že sme si prakticky vo všetkom porozumeli a že naše vzťahy budú výnimočné," zdôraznil predseda NR SR.

Predsedovia parlamentov sa v mene svojich poslancov navzájom zaviazali, že toto regionálne spojenectvo, ktoré v uplynulom období zaznamenalo mimoriadne úspechy, posilnia ešte viac.

"Zhodli sme sa aj v tom, že naše národné spoločenstvá sú súdržnou silou. Môžem tiež konštatovať, že spolupráca s predchádzajúcou slovenskou vládou bola v porovnaní s kabinetom pôsobiacim pred ňou mimoriadne dobrá. Doteraz relatívne krátke obdobie vlády premiéra Igora Matoviča nám dáva nádej, že v nadchádzajúcom období dokážeme ďalej kvalitatívne pokročiť vo vzájomných vzťahoch vrátane otázky politiky národnostných menšín," dodal Kövér.

Predseda maďarského parlamentu ocenil gesto, že Kollárova druhá cesta viedla do Budapešti, podobne, ako to bolo aj v prípade šéfa slovenskej diplomacie a predsedu slovenskej vlády, ktorí po návšteve Prahy pricestovali do Maďarska.

"V našom prípade zvyčajne prvá cesta vedie do Varšavy, čo naznačuje, že spolupráca V4 prebieha aj v rámci dvojstranných vzťahov, ktoré posilňujú vzťahy v rámci vyšehradského zoskupenia," podčiarkol Kövér.

Politici ešte rokovali o budúcnosti Európskej únie, ako aj o spolupráci v rámci nej. "Pre Maďarov i Slovákov je EÚ formátom, v ktorom nájdu svoje uplatnenie lepšie než kedykoľvek predtým v búrlivých dejinách. V Únii sú rôzne krajiny - malé, veľké, staršie či novšie - preto je dôležité, aby sme vystupovali spoločne, lebo vzájomným posilnením svojich hlasov dokážeme účinnejšie presadzovať záujmy našich občanov," zdôvodnil predseda maďarského parlamentu.

Kollára v Budapešti prijali aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán i prezident János Áder.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)