Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kollár sa stretol s predsedom švajčiarskej Rady kantónov H. Stöcklim

Na snímke zľava predseda Rady kantónov Hans Stöckli a predseda NR SR Boris Kollár počas tlačovej konferencie na Bratislavskom hrade 29. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf slovenského parlamentu poďakoval Stöcklimu za pomoc pri repatriácii šiestich slovenských občanov, keďže Švajčiarsko bolo súčasťou programu repatriačných letov EÚ.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v utorok privítal v priestoroch Bratislavského hradu svojho švajčiarskeho partnera, predsedu Rady kantónov Spolkového zhromaždenia (SZ) Švajčiarskej konfederácie Hansa Stöckliho. Rokovali o medziparlamentnej spolupráci aj o dôsledkoch koronakrízy.

Partneri diskutovali napríklad o opatreniach na podporu fungovania hospodárstva počas pandémie koronavírusu. "Slovenská republika by rada využila potenciál slovenských inovatívnych spoločností v spolupráci so švajčiarskymi univerzitami na budovanie verejno-prospešných projektov," skonštatoval v tejto súvislosti Kollár.

Šéf slovenského parlamentu poďakoval Stöcklimu za pomoc pri repatriácii šiestich slovenských občanov, keďže Švajčiarsko bolo súčasťou programu repatriačných letov EÚ. Partneri tiež hovorili o opatreniach švajčiarskej vlády na podporu fungovania hospodárstva počas pandémie. "Zaujímala nás dnes najmä otázka dostupnosti pomoci pre malých a stredných podnikateľov, startupy a inovatívne spoločnosti a spôsob, ako sa Švajčiarsko vyrovnáva s touto otázkou, čo by sme sa mohli od Švajčiarska naučiť aj my," dodal Kollár.

Partneri sa tiež zhodli na potrebe rozvoja medziparlamentných vzťahov i spolupráci na úrovni parlamentných výborov. "Veríme, že vzťahy medzi našimi parlamentmi sa v nadchádzajúcom období postupne zintenzívnia," uviedol Kollár. Priestor je podľa neho najmä v spolupráci parlamentných výborov, napríklad zahraničných výborov, výborov pre vzdelávanie a výborov pre hospodárske záležitosti.