Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Politici si pripomenuli 103. výročie vzniku prvej ČSR

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas kladenia venca k pamätníku Milana Rastislava Štefánika na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 103. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave 28. októbra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na Slovensku si 28. október pripomíname ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Vznik prvej Československej republiky (ČSR) bol predpokladom samostatnej slovenskej štátnosti. Poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si vo štvrtok pripomenula 103. výročie jej vzniku. Uctila si pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka položením vencov k pamätníkom v Bratislave.

"Ide o dve kľúčové osobnosti, ktoré boli predpokladom pre vznik prvej Československej republiky. Republiky, ktorá bola v danom čase veľmi moderným štátom, s modernou ústavnou listinou, ústavným súdom, volebným právom pre ženy a podobne," povedala hlava štátu. Ocenila, že si výročie pripomíname už aj ako štátny sviatok.

Na Slovensku si 28. októbra pripomíname ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Minulý rok bol tento deň ešte pamätným dňom, parlament však prijal zmenu legislatívy.



Kollár si uctil Štefánika i Masaryka pri príležitosti 103. výročia vzniku ČSR


Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) si uctil pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka. Urobil tak pri príležitosti 103. výročia vzniku prvej Československej republiky (ČSR). TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Na Slovensku si 28. október pripomíname ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Minulý rok bol tento deň ešte pamätným dňom, parlament však prijal zmenu legislatívy.

Na snímke uprostred predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas kladenia spomienkového venca pri Pamätníku T. G. Masaryka pred budovou Slovenského národného múzea v Bratislave v stredu 27. októbra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Tento rok si pripomíname už 103. výročie vzniku ČSR. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o vytvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Vznik prvej ČSR mal výrazný podiel aj na zachovaní národného bytia Slovákov. Štefánik a Masaryk boli významnými osobnosťami spojenými so vznikom ČSR.

Premiér: Výročie vzniku ČSR je pre Slovákov zdrojom národnej hrdosti


Vďaka demokratickej tradícii Československa je pre občanov Slovenskej republiky dnešný deň významným zdrojom národnej hrdosti a správneho občianskeho sebavedomia. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti pri príležitosti 103. výročia vzniku prvej samostatnej Československej republiky (ČSR).

"Každoročne si pripomíname 28. október ako deň vzniku Československa. Oslavujeme ho vždy ako významný a dôležitý deň našej novodobej histórie. Posledné roky bol tento deň u nás len pamätným dňom, no dnes je prvýkrát štátnym sviatkom," uviedol premiér. Považuje to za správne a hovorí o významnom medzníku našich dejín.

Okrem toho premiér pripomenul aj osobnosti, ktoré sa podieľali na vzniku vtedajšej republiky a zohrali pri tom rozhodujúcu úlohu. "Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik si za svoj počin právom zaslúžia náš obdiv a úctu," dodal.

Politici zdôraznili význam tejto historickej udalosti


Politici si pripomínajú výročie vzniku prvej Československej republiky. Naprieč spektrom sa zhodujú na potrebe pripomínať si 28. október ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Viacerí podčiarkli dôležitosť vzniku samotnej ČSR i význam a odkaz tejto udalosti pre súčasnosť. Hovoria o demokratických a hodnotových základoch.

"Enormné snahy, ktoré vyústili do vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov si zaslúžia našu pozornosť," uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer s tým, že aj slávenie tohto sviatku môže napomôcť k prehĺbeniu národného historického povedomia. Pripomenul, že vznikom ČSR sa vytvorili priaznivé podmienky na vzostup Slovákov. Táto zmena mala podľa neho mimoriadne pozitívny vplyv na rozvoj slovenského školstva, vedy, kultúry a podobne.

Dôležitosť sviatku vyzdvihla aj koaličná SaS. "Dvadsiaty ôsmy október je jeden z najvýznamnejších dní novodobej histórie Slovenska. Vznik ČSR znamenal pre slovenský národ prvýkrát v dejinách to, že sa stal štátotvorným národom," poznamenal Radovan Sloboda (SaS) a poukázal na hodnotové i demokratické princípy už vtedajšej republiky.

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) .
Foto: TASR - Martin Baumann


Vznik spoločného štátu s Čechmi dal Slovákom podľa vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej historickú šancu stať sa slobodným, moderným a sebavedomým národom. "Myslím, že napriek rôznym dejinným zvratom, hrdinstvám aj zlyhaniam sme ju využili," uviedla. Podpredseda strany Juraj Šeliga dodal, že vznikom ČSR sme svetu ukázali schopnosť starať sa o svoje záležitosti i to, že máme vlastnú identitu, históriu a kultúru. Tvrdí, že máme byť na čo pyšní, pretože naši predchodcovia vybudovali funkčný štát postavený na demokratických princípoch. Pripomenul, že vznik republiky nebol samozrejmosťou, ale výsledkom práce mnohých dejateľov.

Výročie si pripomenul aj nezaradený poslanec NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku Tomáš Valášek. "Nebol to dokonalý štát, ale bol to aj náš štát, vykúpený krvou slovenských legionárov a úsilím slovenských štátnikov ako Milan Rastislav Štefánik," uviedol.

Nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár označil vznik ČSR za záchranu pre Slovákov po rokoch v monarchii. Poukázal na to, že sa začal masovo vyučovať slovenský jazyk a nastal rozvoj nášho školstva i kultúry. "V rokoch 1918 – 1938 bolo Československo priestorom slobody, demokracie, stability a prosperity v našom regióne," vyhlásil. Z hodnôt, na ktorých stála prvá ČSR i z myšlienok a tradícií odvodzovaných od T. G. Masaryka a Štefánika sa môžeme podľa neho poučiť aj dnes.

Podpredseda parlamentu a opozičného Smeru-SD Juraj Blanár zároveň pripomenul, že 28. októbra 1815 sa narodil Ľudovít Štúr. "Aj v dnešných časoch si potrebujeme spomínať na osobnosti z minulosti v boji za našu budúcnosť. Bojovať za náš národ všade tam, kde sa mu krivdí. Či už pri obmedzovaní ľudských a ústavných práv alebo pri destabilizovaní pozície Slovenska v zahranično-politickom priestore," uviedol.