Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Slováci museli za svoj národný a štátny život tvrdo bojovať

Na snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, foto z archívu. Foto: TASR - Róbert Fritz

Voľby v roku 1992 podľa Kollára rozhodli, že 1. septembra 1992 vtedajšia Slovenská národná rada prijala ústavu, ktorá zabezpečila slovenskému národu demokratickú cestu k samostatnosti.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Slováci museli tvrdo a dlho bojovať o to, aby si svoj národný a štátny život mohli zariadiť podľa vlastných predstáv v podmienkach národnej slobody a demokracie. Pri príležitosti stredajšieho Dňa Ústavy SR to na podujatí Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici vyhlásil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Slovákom sa podľa predsedu parlamentu dlhých 150 rokov nedarilo presadiť sa v konkurencii s okolitými národmi a zriadiť si vlastnú štátnosť. "Politické zmeny, ktoré sa začali novembrom 1989, umožnili aj Slovákom v nových demokratických pomeroch uvažovať o novej forme štátnosti," skonštatoval.

Politické špičky podľa jeho slov neboli jednotné v tom, ktorým smerom sa majú uberať štátoprávne ambície Slovákov. Ako tvrdí, jednotné však boli v tom, že budúce Slovensko musí mať vlastnú ústavu, ktorá bude zabezpečovať jeho rozvoj v demokratických pomeroch podľa potrieb obyvateľov Slovenska.

Voľby v roku 1992 podľa Kollára rozhodli, že 1. septembra 1992 vtedajšia Slovenská národná rada prijala ústavu, ktorá zabezpečila slovenskému národu a všetkým občanom SR demokratickú cestu k samostatnosti. "Jej vyhlásenie 1. januára 1993 bolo len formálnym zavŕšením procesu osamostatňovania SR, ktorý sa začal vyhlásením suverenity 19. júla 1992 a pokračoval prijatím Ústavy SR dnešný deň pred 29 rokmi," podotkol predseda parlamentu.