Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Kollár: Slovákov v Česko-slovenských légiách pripomenie pamätná tabuľa

Na archívnej snímke predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zabudnúť podľa neho netreba ani na tých, ktorí položili život pri oslobodzovaní Slovenska z moci maďarských vojsk v roku 1919.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Slovenských príslušníkov Česko-slovenských légií bude po novom pripomínať pamätná tabuľa. Na jej slávnostnom odhalení na Grösslingovej ulici v Bratislave sa vo štvrtok zúčastnil aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). V príhovore pripomenul, že títo bojovníci výraznou mierou napomohli k vzniku Česko-Slovenska.

Kollár si myslí, že hoci sa im pomník postavil po viac ako 100 rokoch, lepšie je neskoro ako nikdy. Zabudnúť podľa neho netreba ani na tých, ktorí položili život pri oslobodzovaní Slovenska z moci maďarských vojsk v roku 1919.

"Celý juh Slovenska bol posiaty hrobmi Slovákov a Čechov, ktorí padli pri oslobodzovaní našej vlasti v tomto období. Za prvej republiky im postavili aj pamätníky, ale za bývalého režimu sa kládli vence na hroby boľševikov a na našich vlastencov sa zabúdalo," povedal predseda parlamentu v príhovore.

Na snímke pamätná tabuľa, ktorú odhalili slovenským príslušníkom Česko-slovenských légií na Grösslingovej ulici v Bratislave 11. novembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kollár je presvedčený, že odhalenie tabule bude začiatkom zmeny prístupu Slovákov vo vzťahu k pripomínaniu si tých, ktorí v rôznych obdobiach v minulosti aj za cenu vlastného života bojovali za národnú slobodu.

Myslí si, že práve Matica slovenská by si mala vziať za úlohu starať sa o hroby česko-slovenských legionárov, ktorí padli roku 1919 pri oslobodzovaní Slovenska.

Podobnú tabuľu by si podľa podľa predsedu NR SR zaslúžil aj Pluk slovenskej slobody, ktorý v prvých mesiacoch roku 1919 bojoval v rámci česko-slovenského vojska za národné oslobodenie.